Gepost op

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi
Leeftijd: 33 jaar

Vertel eens iets over jezelf

Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor één van s’werelds grootste sportmerken. Hiervoor werkte ik voor de Nederlandse Bank, waar ik mezelf nuttig maakte op de afdeling die toezicht hield op pensioenfondsen. Tijdens mijn studie Rechtsgeleerdheid in Amsterdam, heb ik o.a. Pensioenrecht gestudeerd. Logischerwijs ben ik daarom dus nu nog steeds actief in de pensioensector, maar begeef ik mij tegenwoordig meer op het HR-vakgebied. Ik voel me meer op mijn plek bij mij huidige werkgever. Het is een stuk minder corporate en veel internationaler dan bij mijn vorige werkgever, waardoor ik me als zwarte vrouw meer op mijn plek voel. En hoe cool is het dat ik op de werkvloer een statement kan maken met mijn grote fro?

In het dagelijks leven ben ik moeder van Christophe (5 jaar)en wonen we samen met mijn vriend Angelo en mijn nichtje Malika. Samen met Angelo run ik een dansschool, waarmee we twee keer per week Kizomba lessen verzorgen.

De afgelopen maanden heb ik met ontzettend veel plezier meegedaan aan de Miss Black Hair Nederland verkiezing 2018. Ik had mezelf heel impulsief aangemeld op aanraden van een kennis, die op social media reageerde onder een foto van mijzelf met mijn afro. Het initiatief sprak mij erg aan. Het empoweren van zwarte vrouwen, zelfacceptatie en houden van jezelf zoals je bent staan centaal tijdens het traject.


Wanneer was de eerste keer dat je eraan dacht om de big chop te doen?
.

Mijn hairjourney begon toen ik in 1997 naar de middelbare school ging. Mijn moeder verzorgde mijn haar tot die tijd met veel liefde en geduld. Elk weekend werd mijn haar uitgebreid gewassen en gevlochten of getwist. Toen ik naar de tweede klas van de middelbare school ging, wilde ik een beetje van de vlechtjes af. Ik vond ze niet langer bij mijn leeftijd passen en wilde graag mijn toen nog lange haren los dragen. Rond mijn 14e vroeg ik mijn moeder of ik mijn haar zelf mocht verzorgen. Zij ging akkoord en vanaf dat moment ging mijn haar heel eerlijk gezeg, zoetjes aan achteruit. Ik gebruikte gel en nog meer goedkope en schadelijke producten om mijn haar zo glad mogelijk eruit te laten zien.

Na een tijdje aanmodderen met mijn haar, kreeg ik door dat mijn haar ondanks alle producten toch niet zo glad werd als het haar van schoolgenootjes. Zij gebruikten iets waar ik tot voor kort het bestaan niet van wist: relax! Ik vroeg natuurlijk thuis meteen of ik dat ook mocht. Na een tijdje zeuren, ging mijn moeder overstag. Ook ik mocht mijn haar relaxen; ik was toen een jaar of 15. Er ging een hele wereld voor mijn open. Lang, glad haar. Haar zoals je het alleen zag in alle tv-programma’s en in tijdschrijften.

In die tijd ontwikkelde ik ook al een stiekeme voorliefde voor kort haar. Mijn allereerste haircrush met korthaar was Lisa (Nia Long) van de Fresh Prince of Bel Air. Ik vond het prachtig en droomde ervan mijn lange lokken af te knippen. Helaas was het vooral mijn vader die het idee niet zag zitten. Ook andere mannen in mijn familie raadden het mij af. Binnen onze familie geloven de mannen er heilig in dat het haar van een vrouw haar sieraad is. Ik heb me er toen bij neergelegd, maar heb de wens om ooit al mijn haar af te knippen nooit kunnen loslaten.

 

Met lang stijl haar


Wat heeft je uiteindelijk over de streep getrokken om de BIG CHOP te doen? En hoe verliep dat proces?

Toen ik jongvolwassen werd (rond mijn 18e levensjaar) heb ik mijn haar voor het eerst geknipt. Het was bij lange na geen big chop, want mijn haar kwam nog steeds ver over mijn schouders. Maar eenmaal thuis aangekomen vroeg mijn vader me alsnog waarom ik mijn haar ‘in vredesnaam had afgeknipt’. Vanaf die ene eerste keer dat ik naar de kapper ben geweest, ben ik een soort van verslaafd geraakt aan het gevoel van een schaar in mijn haar. Knippen heeft voor mij iets bevrijdends. Langzaam maar zeker begon ik steeds vaker stukjes van mijn haar af te knippen; op weg naar mijn droomlengte.

De eerste keer dat ik de big chop echt aandurfde was ik inmiddels zo’n 25 jaar oud. Ik had er zo vaak over nagedacht en was toen eindelijk ready voor de grote stap. Uiteraard speelde ook mee dat mijn haar zo’n 2 keer per jaar werd gerelaxed en met grote regelmaat gestijld met een tang. Hoewel mijn haar er nog gezond uit zag en ik toch vaak complimenten kreeg over mijn grote bos, was het met de conditie van mijn haar in werkelijkheid slecht gesteld. Na het wassen van mijn haar zag je dat ik in feite nog enkel slierten haar over had; mijn natuurlijke krul was volledig beschadigd.

Toen ik eenmaal bij de kapper zat, vond ik het vreselijk spannend. Mijn tante is mijn kapster en zij raadde mij aan om niet in één keer alles af te knippen. We besloten mijn haar eerst in een bob-line te knippen, waardoor ik kon wennen aan het idee van kort haar. Ik vond het geweldig! Maar de week erna was ik vastbesloten om eindelijk eens een keer mijn langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan. Ik was klaar om al mijn haar af te knippen. Het moment dat het eindelijk zover was en ik naar mezelf in de spiegel keek, wist ik: ‘Yes, dit ben ik’. Er ging een totaal nieuwe wereld voor mij open. Ik voelde mij fantastisch!

 

eerste keer BIG CHOP

 

Wat was de hoofdreden voor het doen van de Big Chop?

Zoals eerder aangegeven heeft het meerdere factoren gehad. Enerzijds speelde het feit dat mijn haar niet meer zo gezond was een grote rol. Ik stijlde mijn haar bijna dagelijks, omdat mijn haar heel snel neigde te krullen. Bijna iedere ochtend werkte ik mijn haar bij met een stijltang. Anderzijds besefte ik op een gegeven moment dat het stijle haar helemaal niet paste bij wie ik ben. Ik dacht destijds met veel weemoed terug aan mijn gigantische bos haar dat ik als jong meisje had. Mijn voorliefde voor kort haar heeft tot slot ook een doorslaggevende rol gespeeld in mijn beslissing om mijn haar te knippen. Vrouwen met kort haar hebben een zodanige indruk op mij gemaakt, dat ik uiteindelijk overstag ging en zonder twijfel koos voor de big chop.
 

Hoe voelde je je nadat je je haar had geknipt? En is het de look die je sindsdien graag draagt?

Mijn eerste big chop heeft grote invloed op mij gehad. Ik ben daarna ruim zes jaar lang uitsluitend met kort haar door het leven gegaan. Op een of andere manier voelde ik me vrouwelijker, zelfverzekerder en sterker met kort haar. Men zegt kennelijk niet voor niets dat als je als vrouw je haar afknipt je wel heel sterk in je schoenen moet staan.

Wat ik vooral merkte is dat ik met kort haar een bepaalde uitstraling had, wat uiteraard invloed heeft gehad op hoe men mij zag. Natuurlijk had het ook invloed op hoe ik mezelf zag en hoe ik me voelde. Ik kreeg regelmatig complimenten over mijn gedurfde kapsel van bekenden, maar ook van onbekenden bijvoorbeeld op straat. Hierdoor werd ik mij meer en meer bewust dat schoonheid veel verder reikt dan haar. Ik besefte mij dat ik geen lange lokken hoef te hebben om mooi te zijn. Óók zonder haar ben ik mooi; mijn kapsel doet niets af aan wie ik ben als vrouw of als persoon.

 

Één van de gedurfde kapsels

 

Inmiddels is mijn haar in gezonde staat en weer aardig op lengte. In december 2016 besloot ik vanwege verschillende redenen mijn haar niet meer te knippen. Allereerst had ik al zo een lange tijd kort haar, dat ik simpelweg mijn initiële reden om de big chop te doen uit het oog ben verloren. Ik knipte mijn haar in de eerste plaats omdat ik weer een gezond bos wilde hebben én omdat ik weer terug wilde naar wie ik was in de meest natuurlijke vorm. Hoewel ik met mijn korte haar prima mezelf was, wilde ik toch graag de potentie van mijn haar herontdekken.

De beslissing om mijn haar weer te laten groeien is ook enigzins beïnvloed door toch weer de mannen uit mijn familie. Allereerst Christophe, mijn zoontje, vroeg mij destijds of waarom ik ‘haar als een jongen’ had. Wat natuurlijk een logische vraag is voor een kleine jongen van toen net vier jaar oud. Immers, in zijn belevingswereld hebben mannen kort, en vrouwen lang haar. Als tweede speelde de mening van mijn vader ook een rol in mijn keus; hij bleef bij zijn standpunt dat mijn haar lang op haar mooist was.

De laatste en misschien wel de meest doorslaggevende reden was iets waar mijn opa mij vlak voor zijn overlijden aan herinnerde. Mijn opa vond mij altijd mooi; óók met kort haar. Maar net als mijn vader vond hij mij het mooist met lang lokken. Op een middag lagen we samen op de bank, toen hij zei dat ik bijna niet meer op zijn kleine meisje van vroeger leek. Mijn van nature dikke wenkbrauwen werden zorgvuldig en met grote regelmaat geplukt. En natuurlijk mijn grote bos haar, waar hij zo dol op was, was niet meer. Na zijn overlijden in 2016 is dit gesprek mij altijd bijgebleven en was het uiteindelijk hetgeen dat mij over de streep heeft getrokken. Mijn wenkbrauwen én mijn haar groeien nu gestaag in natuurlijke vorm door.

Hiervoor heb ik mijn haar nooit in een afro gedragen. Dit is voor mij een totaal nieuwe fase en ik vind het geweldig. Ik voel me meer in contact met mijzelf. Dit komt grotendeels doordat het mijn natuurlijke haar is en óók omdat ik mijn haar nu met veel liefde en geduld verzorg. Ik heb besloten mijn haar niet meer te stijlen, omdat dit voor mezelf afbreuk doet aan wie ik ben als persoon. Ik accepteer mijn haar in de vorm waarop het uit mijn hoofd groeit. Sinds 2016 ga ik dus met een volle bos haar door het leven.

Het doet me goed om te zien dat meer en meer zwarte vrouwen ervoor kiezen om zichzelf te accepteren en dit uit te dragen naar de buitenwereld toe door hun natuurlijke haar te dragen. Ik kan met trots zeggen dat ik persoonlijk ook een aantal vrouwen in mijn omgeving heb geïnspireerd om hetzelfde te doen. Ik heb dit niet perse met woorden gedaan, maar door mezelf met trots te dragen krijg je vaak reacties van andere vrouwen die dat waarderen en daardoor met andere blik naar zichzelf zijn gaan kijken. Hoe cool is dat? Wij beseffen ons nu dat we ons niet hoeven aan te passen aan de westerse norm, want ook wij zijn mooi.

Natuurlijke haar en wenkbrauwen

 

Wat voor producten gebruik je voor het onderhouden van je haar? En waar let je zoal op tijdens de aanschaf van haarproducten?

Omdat mijn haar natuurlijk is streef ik er ook naar natuurlijke producten te gebruiken. Ik moet zeggen dat ik wel producten van Shea Moisture gebruik, wat niet 100% natuurlijk is. Maar verder gebruik ik wel natuurlijke producten. Mijn haar gedijt goed bij oliën. Ik laat dan ook regelmatig mijn favoriete producten uit Suriname komen. Ik zweer namelijk bij Tonka Olie van Marlon Rozenblad. Deze olie beschermt mijn haar, maar tegelijkertijd groeit het sneller.

Ik heb gehoord dat vele vrouwen die een bigchop hebben ondergaan, vaak aan een nieuwe fase in hun leven beginnen.
Was dit voor jou ook het geval?

Hoewel ik er destijds bewust voor gekozen heb om mijn haar af te knippen, weet ik niet echt meer of ik toen ook bewust een nieuwe weg in wilde slaan. Achteraf gezien kan ik wel zeggen dat ik inderdaad een nieuwe weg moest bewandelen. Dus op die manier stond mijn nieuwe kapsel zeker symbool voor ook een nieuw begin. Ik was er op dat moment pas echt klaar voor om te doen wat ik al vanaf mijn tienerjaren wilde doen.

En heb je dit gedaan vanuit culturele doeleinden of bewustwording?

Het knippen van me haar was niet vanwege culturele redenen. Maar de keuze om mijn haar weer te laten groeien en haar potentie te herontdekken wél. Ik wilde me niet langer conformeren aan de westerse norm van ‘hoe witter hoe mooier en hoe gladder het haar des te beter’. Deze norm is ons opgelegd vanuit het verleden; in de tijd van de slavernij werd het de tot slaaf gemaakten verboden om hun eigen Afrikaanse cultuur uit te dragen. Één van de manieren waarop men dit vóór de slavernij deed, was door middel van het haar. Natuurlijk werd dit verboden en moesten de vrouwen hun hoofden bedekken. Het mooie is dat men vasthield aan de eigen cultuur en op creatieve manier kleurrijke hoofddoeken gebruikte om zodoende toch boodschappen met elkaar te kunnen delen.

Tijdens de slavernij is ook het mechanisme van ‘colorisme’ ontstaan. De tot slaaf gemaakten die lichter van kleur waren, kregen bepaalde privileges en mochten bijvoorbeeld in het huis werken. Terwijl de donkere tot slaaf gemaakten het zware werk op het veld moesten verrichten. In deze tijd ontstond het beeld van hoe meer je op de witte man leek, hoe mooier je was. Dit mechanisme bestaat vandaag de dag nog steeds. Wij worden op dagelijkse basis geconfronteerd met het beeld dat een witte huid en glad haar de norm is. Representatie van ons zwarte mensen is minimaal, not nihil. En als gevolg daarvan hebben zwarte mensen zich overgegeven aan een soort overlevingsdrang door zich aan te passen aan de norm in de witte maatschappij. Wij hebben veelvuldig ons haar en onze huid met chemicaliën bewerkt.

Gelukkig is er nu een kentering waarneembaar en worden wij ons meer bewust van het feit dat wij prachtig zijn in onze natuurlijke vorm. Ons haar en onze huid zijn het bewijs van hoe mooi en divers wij zijn als zwarte mensen. Ik ben trots op het feit dat ik een zwarte vrouw ben. De reden dat ik mijn haar nu in een afro draag, is om uiting te geven aan mijn roots. Ik laat met trots zien waar ik vandaan kom. Voor mij is het dus echt een statement, waar ik me heerlijk bij voel.


Heb je nog een aantal tips voor mensen die er over nadenken om het te doen? Mensen die het hebben gedaan maar niet het gewenste resultaat krijgen qua gezond haar?

 Denk je erover na om je haar te knippen? Doe het! Voor mij was de big chop wel echt één van de meest bevrijdende dingen die ik ooit heb gedaan. Het kan voor vrouwen die wellicht door een moeilijke periode gaan, een nieuwe start zijn. Ik stimuleer dat! En bovendien, zolang je je haar met liefde en geduld verzorgt, zal het altijd groeien.

Een hele belangrijke tip is: ‘Luister naar jouw eigen haar’. Want wat voor de één werkt, hoeft niet voor jou te werken. Al die methodes waar je over leest op internet, hoeven ook niet perse gunstig te zijn voor jouw haar. Ik volg persoonlijk géén van de alom geprijsde methodes, omdat ik er niet bijzonder veel baat bij heb gehad. Door de maanden heen heb ik gewoon veel tijd besteed aan het ontdekken wat wel en wat niet werkt voor mijn haar. Zo heb ik mijn eigen routine gecreëerd! Niet twee mensen hebben hetzelfde haar, dus vind voor jezelf uit wat werkt. Succes, en vooral veel plezier!

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.