Gepost op

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven?

Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op Schiphol, CEO van Ralitsa’s Afrobusiness. Ik presenteer een radioprogramma (AYO Radio) bij Radio Mart en ik ben columnist bij Afro Magazine.

Vertel eens de eerste keer dat je eraan dacht om de big chop te doen?

Als ik je heel eerlijk vertel: ik zat in een groepsgesprek met Kunta Rincho en hij vroeg me toen op een dag: “Ralitsa waarom heb jij je haar eigenlijk gestraight?” Ik zei toen: “Nou, het is makkelijker kambaar.” Toen hij vroeg of ik eigenlijk ooit mijn eigen haar had gekamt, beantwoordde ik in alle eerlijkheid met “nee”. Vervolgens kwam de vraag: “Dus hoe weet je dat jouw haar niet makkelijk kambaar is? Waarom moet je die chemische troep in je haar doen?” En bij deze vraag stond ik er voor het eerst bij stil en dacht ik er voor het eerst aan om natural te gaan.

Nou, het is makkelijker kambaar (gestraight haar)

Ik wilde toen al het liefst direct een big chop doen, maar het was ook omdat ik een gevoelige hoofdhuid heb. Dus als ik mijn haar straighte was het altijd zo dat ik korsten had. Het deed pijn en ik verbrandde mezelf.
Het moment dat ik voor het eerst aan de BIG CHOP dacht, wilde ik eigenlijk meteen al mijn haar eraf knippen. Maar mijn moeder had zoiets van “HELL NO, dat ga je nog niet doen!”
Ik heb toen dus speciaal voor mijn lieve moeder nog een jaar gewacht om die big chop te doen. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en heb ik op 18 augustus 2016 de big chop gedaan. Ik was toen 22 jaar.

Kunta Rincho: Dus hoe weet je of jouw haar makkelijk kambaar is?

Wat heeft je eindelijk over de streep getrokken om het te doen?

Het heeft een jaar geduurd voordat ik het echt heb gedaan.
“En wat heeft je over de streep getrokken?” Nou als je gaat transitionen, dan heb je eigenlijk twee typen haar, je hebt je straight haar en je kroes haar. En als je dan op een gegeven moment een staartje wilt maken en het er niet meer uitziet, dan zit je echt op het punt van “F*ck! I REALLY need to do something!” Dat was het echt geweest. En mn moeder zag het toen zelf gelukkig ook dat ik er niet meer uit zag en then she was like: “Oke, ik ga wel met je mee want ik ben heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken.”

Mijn haar was aan het transitionen

Wat was de hoofdreden voor het doen van de Big Chop?

Mn hoofdreden was dus inderdaad dat het er niet meer uitzag en ik wilde ervan verlost zijn. De Big Chop is eigenlijk gewoon niets anders dan een grote verlossing.

Het was voor mij een verlossing omdat om de zes weken mijn hoofdhuid heel erg aan het branden en bloeden was. Ook was het voor mij een vernieuwing, want ik was jong toen ik begon met S-curl en ik ben daarna overgestapt naar straight. En ik heb dus eigenlijk zelf nooit de kracht van mijn haar ondervonden. Ik ben zelf ook gewoon student in het leerproces van hoe ik met mijn haar om moet gaan. Welke producten goed zijn voor mijn haar en welke producten minder goed werken. Dus in principe was het zowel een verlossing als een vernieuwing.

Vlak na de BIG CHOP: Het was zowel een verlossing als een vernieuwing

Ik heb gehoord dat vele vrouwen die een bigchop gedaan hebben vaak aan iets nieuws beginnen in hun leven, is dit waar?

Ja echt, ze zeggen ook altijd dat wanneer een vrouw dr haar knipt is ze ready voor een new chapter in dr life. En dat was bij mij ook echt het geval.

Het student zijn van mijn haar is nieuw voor mij en dat doe ik omdat ik het later ook aan mijn kinderen mee wil geven. Ik wil niet dat ik straks kinderen heb die niet trots zijn op hun eigen haar of die niet met hun eigen haar rond willen lopen. En als ze dat wel heel graag willen dan moet ik wel de moeder zijn die ze kan vertellen over hoe ze met hun haar om moeten gaan. Ik moet die journey al hebben bewandeld zodat ik hun zelf een steuntje in de rug kan geven van wat wel werkt en wat niet werkt. Zodat zij dat later ook weer door kunnen geven, like we already did, centuries ago!

Hoe waren de reacties nadat je het gedaan had? En is het de look die je vanaf toen ook gehouden hebt?

Nou mijn naam werd veranderd in Frolitsa, hahahahaha. Mn moeder heeft me later verteld dat ze verwacht had dat ik het niet langer dan twee weken zou volhouden omdat ik elke keer wat anders wilde. Maar nu zijn we alweer bijna twee jaar verder and I didn’t change my mind, I’m good! Mensen om mijn heen die vonden het juist leuk en ik ken niemand die geschrokken of geschokt heeft gereageerd, die het niet mooi vond, nee juist allemaal mensen vonden het goed dat ik het deed of had gedaan. Eigenlijk ben ik de enige met een 4C fro in mijn familie want de ene helft die heeft straight en de ander die heeft krullend haar.

Ik ben wel iemand die mensen wil shockeren, dus de grootste deel van het jaar heb ik mijn haar in een doek gebonden of ik heb vlechtjes in zodat wanneer die fro er is, dat die fro dan extra groot is en dat mensen dat dan zien en dat schrik momentje hebben van wow wat is dit. Daar hou ik van.

Ik hou ervan om mensen te shockeren

Mijn doel is dus een hele grote fro. En uiteindelijk wil ik wel over vier jaar wil ik wel gaan locken. Maar ik wil eerst mijn big ass fro. Dat is echt gewoon mijn doel. Maar het moet wel gezond groeien, en als het niet gezond is dan knippen we het weer en beginnen we gewoon opnieuw.

Wat voor producten gebruik je nu vooral voor het onderhouden van je haar? Zijn het all natural producten of let je daar niet echt op?

Toen ik mijn BIG CHOP gedaan had bij The Natural Nation , zei Anoeska (oprichtster van The Natural Nation) direct tegen mij van “Ralitsa het is het beste om Sheamoisture te gaan gebruiken”. Ik ben toen die blacksoap lijn van Sheamoisture gaan gebruiken, alleen de shampoo en conditioner. Op een gegeven moment kwam ik in contact met Farida van AfroGold, zij vertelde mij voor het eerst over een leave-in conditioner en vanaf dat moment gebruik ik alleen maar leave-in conditioner van Afrogold want dat is echt een holy grail for my hair. Vanaf dat moment ben ik ook inderdaad na gaan denken van hoe natuurlijker hoe beter eigenlijk, en ben ik mijn eigen sheabutter mix gaan maken. Dus ik kocht gewoon Raw Sheabutter bij mijn tante en oom en daarmee ging ik gewoon experimenteren en ook met de oliën die ik erin zette. Ook ben ik de shampoo en conditioner van Daffie be Proud gaan proberen ook omdat het 100% natuurlijk en vegan is.

Afrogold is echt een holygrail voor mij

Ik ben zelfs uiteindelijk mijn eigen haargroep op Facebook gestart genaamd “The Natural Hair Movement NL”. Het was puur omdat ik vond van dat mensen met kroes haar tips en trics konden delen met mensen die ook gewoon hun natural hair dragen.

Heeft de BIG CHOP bij jouw nog culturele doeleinden gehad?

Ik vind dat het een stukje bewustwording is. En dat heeft gewoon te maken met Do you know where U come from. Van het haar tot de slippers bij wijze van. En natuurlijk wordt het gehyped maar het wordt niet alleen gehyped door ons maar de industrie die hyped gewoon met ons mee. Dus op een gegeven moment zijn er zoveel verschillende producten en dan sta je in de winkel van dit is er, dat is er en dat Is er ook nog. En vaak zijn het dan die oudere Surinaamse mensen die je dan de beste tips kunnen geven. Die ineens zeggen van: “Heb je gehoord van tonka?” En ik denk dan: “Wat is tonka?” en dan beginnen ze een verhaal over die tonka pitten. En langzamerhand ook voornamelijk door Facebook en social media is die informatie dan makkelijker te verkijgen.

De producten zijn natuurlijk altijd om ons heen geweest maar ik denk dat wij dit niets wisten van de tips van onze ouders omdat, zij hierheen zijn gekomen en sluik haar hier de norm was. En wij hebben ons al die eeuwen lang hiernaar gedragen. En ik denk dat daarom dus niemand geïnteresseerd was in 100% natuurlijke en voedende producten voor ons eigen haar. We zijn nu inmiddels veel bewuster en kijken veel strenger naar de producten van wat willen we er wel en niet in. Willen we met alcohol, zonder alcohol noem maar op.

Als we kijken naar die groep van jou, merk je dan ook meer dat mensen de grotere bedrijven beginnen te boycotten?

Ja dat had ik eerst wel, dat gevoel. Dat was ook zo met het hele schandaal van Sheamoisture. Mensen waren toen echt bang om Sheamoisture te gebruiken.

En Cantu had natuurlijk ook een ingrediënt verwisseld of een ingrediënt aan hun product toegevoegd waar een paar naturals niet zo blij mee zijn.

Maar ik merk wel dat wanneer wij boycotten en wij bijvoorbeeld links gaan, gaan de grote bedrijven ook links. Dus boycotten wij er één dan gaat het opeens een andere kant op en dan omarmen we het desbetreffende bedrijf wel weer. En uiteraard weten de grotere bedrijven dat ons huid- en haarverzorging een miljarden industrie is. En wij zijn gewoon proefkonijnen van onszelf want wij zullen altijd producten blijven kopen om uit te proberen. Neem bijvoorbeeld Vaseline, dat was het vroeger voor ons, om er later achter te komen dat het in feite gewoon benzine is wat je op je lichaam smeert.

Heb je nog een aantal tips voor mensen die er over nadenken om het te doen?

Ten eerste, niet teveel nadenken gewoon doen. Want wat houdt je precies tegen. Als het dat korte kapsel is, ik heb mensen gesproken die extreem lang haar hebben en dan bang zijn voor dat korte kapsel. En vervolgens knippen ze het en dan blijkt dat korte kapsel hen supergoed te staan. Ten tweede er zijn talloze manieren om jou korte kapsel tijdelijk te verbergen. Door middel van vlechten, door middel van een pruik en je haar groeit toch wel. En waarom zou je het niet willen doen, het is toch hartstikke lekker. Want je chemische troep is eraf, eigenlijk zou je het moeten zien alsof je de hele dag met een kernbom rondloopt. Op een gegeven moment voelt het vet verzwaard, dus gooi dat ding gewoon weg en bevrijd jezelf.

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.