Gepost op

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven?
Mijn naam is Eye. Ik ben oprichtster en bestuurslid van ‘Stichting House of Khepera’. Ik heb er bewust voor gekozen om mij volledig in te zetten voor de stichting, ten behoeve van de zwarte gemeenschap.

Heeft het met je drukke werkschema te maken dat je een gemakkelijke haarstijl wilt hebben?
Nee, als ik eerlijk ben heeft het daar niet veel mee te maken. Ik ben eigenlijk altijd zo geweest. Ik ben gewoon niet zo’n typje dat de hele tijd met d’r haar bezig wilt zijn. Goed verzorgende haarstijlen vallen mij op, ik bewonder de tijd en aandacht die eraan is besteed.

Wanneer was de eerste keer dat je overwoog om The BIG CHOP te ondergaan?
Ik denk dat ik 12 of 13 jaar was toen mijn moeder eindelijk toegaf aan mijn jarenlange gezeur. Destijds werd het relaxen van ‘’ons’’ haar, ‘straight’ genoemd. En ‘straighten’? Dat deed je bij de kapsalon van mevrouw Grooters, op de Nieuwendijk, in het hartje van Amsterdam.

Dit was het begin van het einde! Ja, haha.. dat komt toch nooit meer goed met je haar! Achteraf gezien, was straighten een afschuwelijk, chemisch proces. Ik herinner mij de brandwondjes op mijn hoofdhuid, de geur van ammoniak, en de korsten na het helen van mijn hoofdhuid. Om nog maar te zwijgen over de krulspelden waarmee ik moest gaan slapen… dat was niets voor mij.
Het duurde niet lang voordat ik rondliep met een uitgedunde haardos. Begin jaren 80, vóór de curly-hype, werden extensions erg populair.Ik heb mijn haar toen één keer laten invlechten, en één keer laten weaven. En ja, ik heb een tijdje zelfs curly gehad. Dit alles werd door een tante aan huis gedaan, wat de kwaliteit van mijn kapsels natuurlijk niet ten goede kwam.
Vervolgens ging ik mijn haar ‘texturizen’, dat is de mildere variant van straight. En ik dacht toen nog: ‘’Yes! Geen straight meer voor mijn haar, maar texturize!’’ Alsof het anders was, haha. Maar, het is net zo chemisch als alle andere relaxers.

Ik had dus een transitie gemaakt van straight naar texturize, en natuurlijk ging de conditie van mijn haar achteruit en brak mijn haar af.

Uiteindelijk was ik 23 jaar, en was ik mijn haar zo zat! Dat ik toen bij een herenkapper, mijn haar met een tondeuse heb laten afscheren.

Hoe waren de reacties na het ondergaan van je eerste BIG CHOP?

Ik woonde destijds nog bij mijn moeder, en ik weet nog dat ik de woonkamer binnenliep, en mijn moeder was zó geschrokken! Haha, ze wou iets zeggen, maar er kwam geen geluid uit haar mond.
Ik heb er verder niet bij stilgestaan wat anderen ervan zouden denken, ik irriteerde me aan mijn haar, dus heb ik het af laten scheren. Rond die tijd zat ik in een Antilliaanse dansgroep, genaamd Manguira. Daar noemde iedereen mij ‘kabes’ (wat hoofd betekend), omdat mijn haar zo kort was.


En is het de look die je vanaf toen ook hebt gehouden?
Ik heb me haar een tijdje kort gehouden, en daarna getwist, een kleurtje erin puffs, Kwi-kwi-ba … noem maar op. Wij vrouwen hebben variatie nodig wat ons haar betreft, ondanks dat ik daar wat makkelijker tegenover sta.

Acht jaar geleden dacht ik: ‘’Ik neem nu locks.’’

“Ik neem nu locks”

En dat heb ik toen door een kapster laten doen, uiteindelijk vond ik ze niet zo mooi, dus heb ik mijn dreads afgeknipt om vervolgens weer helemaal opnieuw te beginnen met locken. Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat mijn haar is gaan locken.

Rond die periode besloot ik voor een tijdje in Suriname te gaan wonen, en daar is mijn haar heel snel gegroeid. Maar toen ik na 1,5 jaar terugkwam, ging mijn haar snel achteruit. Op een gegeven moment kon ik de onderkant van me locks moeiteloos eraf trekken. Dat was voor mij genoeg reden voor een tweede Big Chop. Nu heb ik ongeveer drie jaar mijn haar kort.

Wat heeft je uiteindelijk over de streep getrokken om The Big Chop te ondergaan, en hoe verliep dat proces?

Ik heb nooit moeite gehad met het knippen van mijn haar. En als ik heel eerlijk ben, loop ik liever met heel kort haar, gewoon omdat het makkelijk is. Als ik het wil knippen dan doe ik het. Punt. Wanneer mijn haar iets langer wordt, moet ik gaan nadenken over wat ik met mijn haar moet gaan doen. En daar heb ik dus niet zoveel geduld voor. Dus toen ik die dames van Wakanda zag, dacht ik JA! AL DIE TIJD BEN IK GEWOON EEN WARRIOR, HAHHAAHAHA.

Ik wil mijn haar, óf heel kort, óf heel lang. Ik voel me onbestemd voor alles wat daartussen valt. Als ik het heel kort heb, dan voel ik me echt die Wakanda warrior. Dan voel ik echt die power!

 

Als ik het heel kort heb, dan voel ik me echt die Wakanda warrior. Dan voel ik echt die power!

Wat voor haarproducten gebruik je nu?
Rond mijn 25ste heb ik tijdens mijn vakantie in Amerika, het boek ‘Good Hair’ gekocht. Dit boek heeft mij veel inzichten gegeven in het verzorgen van mijn haar, en over de keuze van haarproducten. Dit boek is voor mij eigenlijk een haarbijbel.

Momenteel ben ik een productenlijn aan het uitproberen, en tot nu werkt het heel goed bij mij. De afgelopen jaren heb ik heel veel verschillende merken en producten uitgeprobeerd . Toen ik dreads had, deed ik dat niet; en nu merk ik dat er heel veel is veranderd. Ook daar zal ik continue in veranderen. Wat voor mij wel een absolute pre is…is dat mijn haarproducten op 100% natuurlijke basis moeten zijn.

Ik ben niet m’n haar, mijn haar is onderdeel van mij. “

Is het omdat je ouder bent, dat het haren knippen voor jou daarom niet echt een big deal is?
Nee, ik ben niet zo gehecht aan mijn haar dat ik het niet wil knippen. Het groeit weer aan.


Hoe komt het dat iemand zich kan storen aan de haardracht van iemand anders?
Als vrouw wil ik weleens wat anders met mijn haar, en stel dat ik ervoor kies mijn haar te relaxen. Dan kan het mij verweten worden dat ik niet ‘Zwart bewust’ ben. Maar hoe dan???

Iemand die ‘bewust’ is van de schadelijke gevolgen van deze producten, zou mij het liefst zoveel mogelijk willen informeren, omdat diegene is begaan met mijn welzijn. Daarom begrijp ik die discussie niet over wel of niet ‘Zwart bewust’ in relatie tot MIJN haar.

Big chop, nieuwe fase?
Ja dat zou kunnen, dan heb ik wel heel veel nieuwe fases in mijn leven, hahaahahhah.

Heb je als laatst nog tips voor mensen die erover nadenken om natural te gaan?
Eerlijk gezegd heb ik een beetje moeite met de uitspraak ‘Natuurlijk Haar’. Ik heb zoiets van: we zijn vrouwen, ons haar verandert! We hebben af en toe wat anders nodig. Net als kleding en make-up. Natuurlijk wanneer je bewuster wordt van de chemische troep, zoals relaxers die kankerverwekkend zijn, dan komt je identiteit op de eerste plaats. Ik hoor weleens “Je embraced je natuurlijke haar niet omdat je het voorbeeld hebt gehad van een witte vrouw’’, maar diezelfde witte vrouw embraced haar natuurlijke haar ook niet, want ze krult, permanent, tangt, blondeert, relaxed….dus wat voor BS is dat dan?

Het is maar net wat je je laat vertellen. Want als zij in de spiegel kijkt denkt ze waarschijnlijk hetzelfde, als wanneer ik in de spiegel kijk. Tijd voor verandering! Dus, de vraag die luidt is: ‘Heeft het feit dat wij onze haarstijlen veranderen te maken met de ‘Europese standaard’ waar we mee dealen? Of heeft het te maken met het feit dat we vrouw zijn?’’

Ik weet het niet…

Dus mijn tips: Doe wat voor jouw het beste aanvoelt. Laat je goed informeren, lees, probeer verschillende haarstijlen uit. Als je erg gehecht bent aan je haar en je wilt het niet knippen, maar je hebt het gevoel dat je het moet knippen? Doe het dan niet. Knippen kan altijd….groeien neemt tijd .
Iedere vrouw heeft zo haar eigen journey . Luister naar jezelf en doe wat je fijn vindt. Maar…des te natuurlijker je producten, des te beter voor je welzijn.

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.