Gepost op

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven?
Mijn naam is Eye. Ik ben oprichtster en bestuurslid van ‘Stichting House of Khepera’. Ik heb er bewust voor gekozen om mij volledig in te zetten voor de stichting, ten behoeve van de zwarte gemeenschap.

Heeft het met je drukke werkschema te maken dat je een gemakkelijke haarstijl wilt hebben?
Nee, als ik eerlijk ben heeft het daar niet veel mee te maken. Ik ben eigenlijk altijd zo geweest. Ik ben gewoon niet zo’n typje dat de hele tijd met d’r haar bezig wilt zijn. Goed verzorgende haarstijlen vallen mij op, ik bewonder de tijd en aandacht die eraan is besteed.

Wanneer was de eerste keer dat je overwoog om The BIG CHOP te ondergaan?
Ik denk dat ik 12 of 13 jaar was toen mijn moeder eindelijk toegaf aan mijn jarenlange gezeur. Destijds werd het relaxen van ‘’ons’’ haar, ‘straight’ genoemd. En ‘straighten’? Dat deed je bij de kapsalon van mevrouw Grooters, op de Nieuwendijk, in het hartje van Amsterdam.

Dit was het begin van het einde! Ja, haha.. dat komt toch nooit meer goed met je haar! Achteraf gezien, was straighten een afschuwelijk, chemisch proces. Ik herinner mij de brandwondjes op mijn hoofdhuid, de geur van ammoniak, en de korsten na het helen van mijn hoofdhuid. Om nog maar te zwijgen over de krulspelden waarmee ik moest gaan slapen… dat was niets voor mij.
Het duurde niet lang voordat ik rondliep met een uitgedunde haardos. Begin jaren 80, vóór de curly-hype, werden extensions erg populair.Ik heb mijn haar toen één keer laten invlechten, en één keer laten weaven. En ja, ik heb een tijdje zelfs curly gehad. Dit alles werd door een tante aan huis gedaan, wat de kwaliteit van mijn kapsels natuurlijk niet ten goede kwam.
Vervolgens ging ik mijn haar ‘texturizen’, dat is de mildere variant van straight. En ik dacht toen nog: ‘’Yes! Geen straight meer voor mijn haar, maar texturize!’’ Alsof het anders was, haha. Maar, het is net zo chemisch als alle andere relaxers.

Ik had dus een transitie gemaakt van straight naar texturize, en natuurlijk ging de conditie van mijn haar achteruit en brak mijn haar af.

Uiteindelijk was ik 23 jaar, en was ik mijn haar zo zat! Dat ik toen bij een herenkapper, mijn haar met een tondeuse heb laten afscheren.

Hoe waren de reacties na het ondergaan van je eerste BIG CHOP?

Ik woonde destijds nog bij mijn moeder, en ik weet nog dat ik de woonkamer binnenliep, en mijn moeder was zó geschrokken! Haha, ze wou iets zeggen, maar er kwam geen geluid uit haar mond.
Ik heb er verder niet bij stilgestaan wat anderen ervan zouden denken, ik irriteerde me aan mijn haar, dus heb ik het af laten scheren. Rond die tijd zat ik in een Antilliaanse dansgroep, genaamd Manguira. Daar noemde iedereen mij ‘kabes’ (wat hoofd betekend), omdat mijn haar zo kort was.


En is het de look die je vanaf toen ook hebt gehouden?
Ik heb me haar een tijdje kort gehouden, en daarna getwist, een kleurtje erin puffs, Kwi-kwi-ba … noem maar op. Wij vrouwen hebben variatie nodig wat ons haar betreft, ondanks dat ik daar wat makkelijker tegenover sta.

Acht jaar geleden dacht ik: ‘’Ik neem nu locks.’’

“Ik neem nu locks”

En dat heb ik toen door een kapster laten doen, uiteindelijk vond ik ze niet zo mooi, dus heb ik mijn dreads afgeknipt om vervolgens weer helemaal opnieuw te beginnen met locken. Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat mijn haar is gaan locken.

Rond die periode besloot ik voor een tijdje in Suriname te gaan wonen, en daar is mijn haar heel snel gegroeid. Maar toen ik na 1,5 jaar terugkwam, ging mijn haar snel achteruit. Op een gegeven moment kon ik de onderkant van me locks moeiteloos eraf trekken. Dat was voor mij genoeg reden voor een tweede Big Chop. Nu heb ik ongeveer drie jaar mijn haar kort.

Wat heeft je uiteindelijk over de streep getrokken om The Big Chop te ondergaan, en hoe verliep dat proces?

Ik heb nooit moeite gehad met het knippen van mijn haar. En als ik heel eerlijk ben, loop ik liever met heel kort haar, gewoon omdat het makkelijk is. Als ik het wil knippen dan doe ik het. Punt. Wanneer mijn haar iets langer wordt, moet ik gaan nadenken over wat ik met mijn haar moet gaan doen. En daar heb ik dus niet zoveel geduld voor. Dus toen ik die dames van Wakanda zag, dacht ik JA! AL DIE TIJD BEN IK GEWOON EEN WARRIOR, HAHHAAHAHA.

Ik wil mijn haar, óf heel kort, óf heel lang. Ik voel me onbestemd voor alles wat daartussen valt. Als ik het heel kort heb, dan voel ik me echt die Wakanda warrior. Dan voel ik echt die power!

 

Als ik het heel kort heb, dan voel ik me echt die Wakanda warrior. Dan voel ik echt die power!

Wat voor haarproducten gebruik je nu?
Rond mijn 25ste heb ik tijdens mijn vakantie in Amerika, het boek ‘Good Hair’ gekocht. Dit boek heeft mij veel inzichten gegeven in het verzorgen van mijn haar, en over de keuze van haarproducten. Dit boek is voor mij eigenlijk een haarbijbel.

Momenteel ben ik een productenlijn aan het uitproberen, en tot nu werkt het heel goed bij mij. De afgelopen jaren heb ik heel veel verschillende merken en producten uitgeprobeerd . Toen ik dreads had, deed ik dat niet; en nu merk ik dat er heel veel is veranderd. Ook daar zal ik continue in veranderen. Wat voor mij wel een absolute pre is…is dat mijn haarproducten op 100% natuurlijke basis moeten zijn.

Ik ben niet m’n haar, mijn haar is onderdeel van mij. “

Is het omdat je ouder bent, dat het haren knippen voor jou daarom niet echt een big deal is?
Nee, ik ben niet zo gehecht aan mijn haar dat ik het niet wil knippen. Het groeit weer aan.


Hoe komt het dat iemand zich kan storen aan de haardracht van iemand anders?
Als vrouw wil ik weleens wat anders met mijn haar, en stel dat ik ervoor kies mijn haar te relaxen. Dan kan het mij verweten worden dat ik niet ‘Zwart bewust’ ben. Maar hoe dan???

Iemand die ‘bewust’ is van de schadelijke gevolgen van deze producten, zou mij het liefst zoveel mogelijk willen informeren, omdat diegene is begaan met mijn welzijn. Daarom begrijp ik die discussie niet over wel of niet ‘Zwart bewust’ in relatie tot MIJN haar.

Big chop, nieuwe fase?
Ja dat zou kunnen, dan heb ik wel heel veel nieuwe fases in mijn leven, hahaahahhah.

Heb je als laatst nog tips voor mensen die erover nadenken om natural te gaan?
Eerlijk gezegd heb ik een beetje moeite met de uitspraak ‘Natuurlijk Haar’. Ik heb zoiets van: we zijn vrouwen, ons haar verandert! We hebben af en toe wat anders nodig. Net als kleding en make-up. Natuurlijk wanneer je bewuster wordt van de chemische troep, zoals relaxers die kankerverwekkend zijn, dan komt je identiteit op de eerste plaats. Ik hoor weleens “Je embraced je natuurlijke haar niet omdat je het voorbeeld hebt gehad van een witte vrouw’’, maar diezelfde witte vrouw embraced haar natuurlijke haar ook niet, want ze krult, permanent, tangt, blondeert, relaxed….dus wat voor BS is dat dan?

Het is maar net wat je je laat vertellen. Want als zij in de spiegel kijkt denkt ze waarschijnlijk hetzelfde, als wanneer ik in de spiegel kijk. Tijd voor verandering! Dus, de vraag die luidt is: ‘Heeft het feit dat wij onze haarstijlen veranderen te maken met de ‘Europese standaard’ waar we mee dealen? Of heeft het te maken met het feit dat we vrouw zijn?’’

Ik weet het niet…

Dus mijn tips: Doe wat voor jouw het beste aanvoelt. Laat je goed informeren, lees, probeer verschillende haarstijlen uit. Als je erg gehecht bent aan je haar en je wilt het niet knippen, maar je hebt het gevoel dat je het moet knippen? Doe het dan niet. Knippen kan altijd….groeien neemt tijd .
Iedere vrouw heeft zo haar eigen journey . Luister naar jezelf en doe wat je fijn vindt. Maar…des te natuurlijker je producten, des te beter voor je welzijn.

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More
Gepost op

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven?

Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op Schiphol, CEO van Ralitsa’s Afrobusiness. Ik presenteer een radioprogramma (AYO Radio) bij Radio Mart en ik ben columnist bij Afro Magazine.

Vertel eens de eerste keer dat je eraan dacht om de big chop te doen?

Als ik je heel eerlijk vertel: ik zat in een groepsgesprek met Kunta Rincho en hij vroeg me toen op een dag: “Ralitsa waarom heb jij je haar eigenlijk gestraight?” Ik zei toen: “Nou, het is makkelijker kambaar.” Toen hij vroeg of ik eigenlijk ooit mijn eigen haar had gekamt, beantwoordde ik in alle eerlijkheid met “nee”. Vervolgens kwam de vraag: “Dus hoe weet je dat jouw haar niet makkelijk kambaar is? Waarom moet je die chemische troep in je haar doen?” En bij deze vraag stond ik er voor het eerst bij stil en dacht ik er voor het eerst aan om natural te gaan.

Nou, het is makkelijker kambaar (gestraight haar)

Ik wilde toen al het liefst direct een big chop doen, maar het was ook omdat ik een gevoelige hoofdhuid heb. Dus als ik mijn haar straighte was het altijd zo dat ik korsten had. Het deed pijn en ik verbrandde mezelf.
Het moment dat ik voor het eerst aan de BIG CHOP dacht, wilde ik eigenlijk meteen al mijn haar eraf knippen. Maar mijn moeder had zoiets van “HELL NO, dat ga je nog niet doen!”
Ik heb toen dus speciaal voor mijn lieve moeder nog een jaar gewacht om die big chop te doen. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en heb ik op 18 augustus 2016 de big chop gedaan. Ik was toen 22 jaar.

Kunta Rincho: Dus hoe weet je of jouw haar makkelijk kambaar is?

Wat heeft je eindelijk over de streep getrokken om het te doen?

Het heeft een jaar geduurd voordat ik het echt heb gedaan.
“En wat heeft je over de streep getrokken?” Nou als je gaat transitionen, dan heb je eigenlijk twee typen haar, je hebt je straight haar en je kroes haar. En als je dan op een gegeven moment een staartje wilt maken en het er niet meer uitziet, dan zit je echt op het punt van “F*ck! I REALLY need to do something!” Dat was het echt geweest. En mn moeder zag het toen zelf gelukkig ook dat ik er niet meer uit zag en then she was like: “Oke, ik ga wel met je mee want ik ben heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken.”

Mijn haar was aan het transitionen

Wat was de hoofdreden voor het doen van de Big Chop?

Mn hoofdreden was dus inderdaad dat het er niet meer uitzag en ik wilde ervan verlost zijn. De Big Chop is eigenlijk gewoon niets anders dan een grote verlossing.

Het was voor mij een verlossing omdat om de zes weken mijn hoofdhuid heel erg aan het branden en bloeden was. Ook was het voor mij een vernieuwing, want ik was jong toen ik begon met S-curl en ik ben daarna overgestapt naar straight. En ik heb dus eigenlijk zelf nooit de kracht van mijn haar ondervonden. Ik ben zelf ook gewoon student in het leerproces van hoe ik met mijn haar om moet gaan. Welke producten goed zijn voor mijn haar en welke producten minder goed werken. Dus in principe was het zowel een verlossing als een vernieuwing.

Vlak na de BIG CHOP: Het was zowel een verlossing als een vernieuwing

Ik heb gehoord dat vele vrouwen die een bigchop gedaan hebben vaak aan iets nieuws beginnen in hun leven, is dit waar?

Ja echt, ze zeggen ook altijd dat wanneer een vrouw dr haar knipt is ze ready voor een new chapter in dr life. En dat was bij mij ook echt het geval.

Het student zijn van mijn haar is nieuw voor mij en dat doe ik omdat ik het later ook aan mijn kinderen mee wil geven. Ik wil niet dat ik straks kinderen heb die niet trots zijn op hun eigen haar of die niet met hun eigen haar rond willen lopen. En als ze dat wel heel graag willen dan moet ik wel de moeder zijn die ze kan vertellen over hoe ze met hun haar om moeten gaan. Ik moet die journey al hebben bewandeld zodat ik hun zelf een steuntje in de rug kan geven van wat wel werkt en wat niet werkt. Zodat zij dat later ook weer door kunnen geven, like we already did, centuries ago!

Hoe waren de reacties nadat je het gedaan had? En is het de look die je vanaf toen ook gehouden hebt?

Nou mijn naam werd veranderd in Frolitsa, hahahahaha. Mn moeder heeft me later verteld dat ze verwacht had dat ik het niet langer dan twee weken zou volhouden omdat ik elke keer wat anders wilde. Maar nu zijn we alweer bijna twee jaar verder and I didn’t change my mind, I’m good! Mensen om mijn heen die vonden het juist leuk en ik ken niemand die geschrokken of geschokt heeft gereageerd, die het niet mooi vond, nee juist allemaal mensen vonden het goed dat ik het deed of had gedaan. Eigenlijk ben ik de enige met een 4C fro in mijn familie want de ene helft die heeft straight en de ander die heeft krullend haar.

Ik ben wel iemand die mensen wil shockeren, dus de grootste deel van het jaar heb ik mijn haar in een doek gebonden of ik heb vlechtjes in zodat wanneer die fro er is, dat die fro dan extra groot is en dat mensen dat dan zien en dat schrik momentje hebben van wow wat is dit. Daar hou ik van.

Ik hou ervan om mensen te shockeren

Mijn doel is dus een hele grote fro. En uiteindelijk wil ik wel over vier jaar wil ik wel gaan locken. Maar ik wil eerst mijn big ass fro. Dat is echt gewoon mijn doel. Maar het moet wel gezond groeien, en als het niet gezond is dan knippen we het weer en beginnen we gewoon opnieuw.

Wat voor producten gebruik je nu vooral voor het onderhouden van je haar? Zijn het all natural producten of let je daar niet echt op?

Toen ik mijn BIG CHOP gedaan had bij The Natural Nation , zei Anoeska (oprichtster van The Natural Nation) direct tegen mij van “Ralitsa het is het beste om Sheamoisture te gaan gebruiken”. Ik ben toen die blacksoap lijn van Sheamoisture gaan gebruiken, alleen de shampoo en conditioner. Op een gegeven moment kwam ik in contact met Farida van AfroGold, zij vertelde mij voor het eerst over een leave-in conditioner en vanaf dat moment gebruik ik alleen maar leave-in conditioner van Afrogold want dat is echt een holy grail for my hair. Vanaf dat moment ben ik ook inderdaad na gaan denken van hoe natuurlijker hoe beter eigenlijk, en ben ik mijn eigen sheabutter mix gaan maken. Dus ik kocht gewoon Raw Sheabutter bij mijn tante en oom en daarmee ging ik gewoon experimenteren en ook met de oliën die ik erin zette. Ook ben ik de shampoo en conditioner van Daffie be Proud gaan proberen ook omdat het 100% natuurlijk en vegan is.

Afrogold is echt een holygrail voor mij

Ik ben zelfs uiteindelijk mijn eigen haargroep op Facebook gestart genaamd “The Natural Hair Movement NL”. Het was puur omdat ik vond van dat mensen met kroes haar tips en trics konden delen met mensen die ook gewoon hun natural hair dragen.

Heeft de BIG CHOP bij jouw nog culturele doeleinden gehad?

Ik vind dat het een stukje bewustwording is. En dat heeft gewoon te maken met Do you know where U come from. Van het haar tot de slippers bij wijze van. En natuurlijk wordt het gehyped maar het wordt niet alleen gehyped door ons maar de industrie die hyped gewoon met ons mee. Dus op een gegeven moment zijn er zoveel verschillende producten en dan sta je in de winkel van dit is er, dat is er en dat Is er ook nog. En vaak zijn het dan die oudere Surinaamse mensen die je dan de beste tips kunnen geven. Die ineens zeggen van: “Heb je gehoord van tonka?” En ik denk dan: “Wat is tonka?” en dan beginnen ze een verhaal over die tonka pitten. En langzamerhand ook voornamelijk door Facebook en social media is die informatie dan makkelijker te verkijgen.

De producten zijn natuurlijk altijd om ons heen geweest maar ik denk dat wij dit niets wisten van de tips van onze ouders omdat, zij hierheen zijn gekomen en sluik haar hier de norm was. En wij hebben ons al die eeuwen lang hiernaar gedragen. En ik denk dat daarom dus niemand geïnteresseerd was in 100% natuurlijke en voedende producten voor ons eigen haar. We zijn nu inmiddels veel bewuster en kijken veel strenger naar de producten van wat willen we er wel en niet in. Willen we met alcohol, zonder alcohol noem maar op.

Als we kijken naar die groep van jou, merk je dan ook meer dat mensen de grotere bedrijven beginnen te boycotten?

Ja dat had ik eerst wel, dat gevoel. Dat was ook zo met het hele schandaal van Sheamoisture. Mensen waren toen echt bang om Sheamoisture te gebruiken.

En Cantu had natuurlijk ook een ingrediënt verwisseld of een ingrediënt aan hun product toegevoegd waar een paar naturals niet zo blij mee zijn.

Maar ik merk wel dat wanneer wij boycotten en wij bijvoorbeeld links gaan, gaan de grote bedrijven ook links. Dus boycotten wij er één dan gaat het opeens een andere kant op en dan omarmen we het desbetreffende bedrijf wel weer. En uiteraard weten de grotere bedrijven dat ons huid- en haarverzorging een miljarden industrie is. En wij zijn gewoon proefkonijnen van onszelf want wij zullen altijd producten blijven kopen om uit te proberen. Neem bijvoorbeeld Vaseline, dat was het vroeger voor ons, om er later achter te komen dat het in feite gewoon benzine is wat je op je lichaam smeert.

Heb je nog een aantal tips voor mensen die er over nadenken om het te doen?

Ten eerste, niet teveel nadenken gewoon doen. Want wat houdt je precies tegen. Als het dat korte kapsel is, ik heb mensen gesproken die extreem lang haar hebben en dan bang zijn voor dat korte kapsel. En vervolgens knippen ze het en dan blijkt dat korte kapsel hen supergoed te staan. Ten tweede er zijn talloze manieren om jou korte kapsel tijdelijk te verbergen. Door middel van vlechten, door middel van een pruik en je haar groeit toch wel. En waarom zou je het niet willen doen, het is toch hartstikke lekker. Want je chemische troep is eraf, eigenlijk zou je het moeten zien alsof je de hele dag met een kernbom rondloopt. Op een gegeven moment voelt het vet verzwaard, dus gooi dat ding gewoon weg en bevrijd jezelf.

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More
Gepost op

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi
Leeftijd: 33 jaar

Vertel eens iets over jezelf

Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor één van s’werelds grootste sportmerken. Hiervoor werkte ik voor de Nederlandse Bank, waar ik mezelf nuttig maakte op de afdeling die toezicht hield op pensioenfondsen. Tijdens mijn studie Rechtsgeleerdheid in Amsterdam, heb ik o.a. Pensioenrecht gestudeerd. Logischerwijs ben ik daarom dus nu nog steeds actief in de pensioensector, maar begeef ik mij tegenwoordig meer op het HR-vakgebied. Ik voel me meer op mijn plek bij mij huidige werkgever. Het is een stuk minder corporate en veel internationaler dan bij mijn vorige werkgever, waardoor ik me als zwarte vrouw meer op mijn plek voel. En hoe cool is het dat ik op de werkvloer een statement kan maken met mijn grote fro?

In het dagelijks leven ben ik moeder van Christophe (5 jaar)en wonen we samen met mijn vriend Angelo en mijn nichtje Malika. Samen met Angelo run ik een dansschool, waarmee we twee keer per week Kizomba lessen verzorgen.

De afgelopen maanden heb ik met ontzettend veel plezier meegedaan aan de Miss Black Hair Nederland verkiezing 2018. Ik had mezelf heel impulsief aangemeld op aanraden van een kennis, die op social media reageerde onder een foto van mijzelf met mijn afro. Het initiatief sprak mij erg aan. Het empoweren van zwarte vrouwen, zelfacceptatie en houden van jezelf zoals je bent staan centaal tijdens het traject.


Wanneer was de eerste keer dat je eraan dacht om de big chop te doen?
.

Mijn hairjourney begon toen ik in 1997 naar de middelbare school ging. Mijn moeder verzorgde mijn haar tot die tijd met veel liefde en geduld. Elk weekend werd mijn haar uitgebreid gewassen en gevlochten of getwist. Toen ik naar de tweede klas van de middelbare school ging, wilde ik een beetje van de vlechtjes af. Ik vond ze niet langer bij mijn leeftijd passen en wilde graag mijn toen nog lange haren los dragen. Rond mijn 14e vroeg ik mijn moeder of ik mijn haar zelf mocht verzorgen. Zij ging akkoord en vanaf dat moment ging mijn haar heel eerlijk gezeg, zoetjes aan achteruit. Ik gebruikte gel en nog meer goedkope en schadelijke producten om mijn haar zo glad mogelijk eruit te laten zien.

Na een tijdje aanmodderen met mijn haar, kreeg ik door dat mijn haar ondanks alle producten toch niet zo glad werd als het haar van schoolgenootjes. Zij gebruikten iets waar ik tot voor kort het bestaan niet van wist: relax! Ik vroeg natuurlijk thuis meteen of ik dat ook mocht. Na een tijdje zeuren, ging mijn moeder overstag. Ook ik mocht mijn haar relaxen; ik was toen een jaar of 15. Er ging een hele wereld voor mijn open. Lang, glad haar. Haar zoals je het alleen zag in alle tv-programma’s en in tijdschrijften.

In die tijd ontwikkelde ik ook al een stiekeme voorliefde voor kort haar. Mijn allereerste haircrush met korthaar was Lisa (Nia Long) van de Fresh Prince of Bel Air. Ik vond het prachtig en droomde ervan mijn lange lokken af te knippen. Helaas was het vooral mijn vader die het idee niet zag zitten. Ook andere mannen in mijn familie raadden het mij af. Binnen onze familie geloven de mannen er heilig in dat het haar van een vrouw haar sieraad is. Ik heb me er toen bij neergelegd, maar heb de wens om ooit al mijn haar af te knippen nooit kunnen loslaten.

 

Met lang stijl haar


Wat heeft je uiteindelijk over de streep getrokken om de BIG CHOP te doen? En hoe verliep dat proces?

Toen ik jongvolwassen werd (rond mijn 18e levensjaar) heb ik mijn haar voor het eerst geknipt. Het was bij lange na geen big chop, want mijn haar kwam nog steeds ver over mijn schouders. Maar eenmaal thuis aangekomen vroeg mijn vader me alsnog waarom ik mijn haar ‘in vredesnaam had afgeknipt’. Vanaf die ene eerste keer dat ik naar de kapper ben geweest, ben ik een soort van verslaafd geraakt aan het gevoel van een schaar in mijn haar. Knippen heeft voor mij iets bevrijdends. Langzaam maar zeker begon ik steeds vaker stukjes van mijn haar af te knippen; op weg naar mijn droomlengte.

De eerste keer dat ik de big chop echt aandurfde was ik inmiddels zo’n 25 jaar oud. Ik had er zo vaak over nagedacht en was toen eindelijk ready voor de grote stap. Uiteraard speelde ook mee dat mijn haar zo’n 2 keer per jaar werd gerelaxed en met grote regelmaat gestijld met een tang. Hoewel mijn haar er nog gezond uit zag en ik toch vaak complimenten kreeg over mijn grote bos, was het met de conditie van mijn haar in werkelijkheid slecht gesteld. Na het wassen van mijn haar zag je dat ik in feite nog enkel slierten haar over had; mijn natuurlijke krul was volledig beschadigd.

Toen ik eenmaal bij de kapper zat, vond ik het vreselijk spannend. Mijn tante is mijn kapster en zij raadde mij aan om niet in één keer alles af te knippen. We besloten mijn haar eerst in een bob-line te knippen, waardoor ik kon wennen aan het idee van kort haar. Ik vond het geweldig! Maar de week erna was ik vastbesloten om eindelijk eens een keer mijn langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan. Ik was klaar om al mijn haar af te knippen. Het moment dat het eindelijk zover was en ik naar mezelf in de spiegel keek, wist ik: ‘Yes, dit ben ik’. Er ging een totaal nieuwe wereld voor mij open. Ik voelde mij fantastisch!

 

eerste keer BIG CHOP

 

Wat was de hoofdreden voor het doen van de Big Chop?

Zoals eerder aangegeven heeft het meerdere factoren gehad. Enerzijds speelde het feit dat mijn haar niet meer zo gezond was een grote rol. Ik stijlde mijn haar bijna dagelijks, omdat mijn haar heel snel neigde te krullen. Bijna iedere ochtend werkte ik mijn haar bij met een stijltang. Anderzijds besefte ik op een gegeven moment dat het stijle haar helemaal niet paste bij wie ik ben. Ik dacht destijds met veel weemoed terug aan mijn gigantische bos haar dat ik als jong meisje had. Mijn voorliefde voor kort haar heeft tot slot ook een doorslaggevende rol gespeeld in mijn beslissing om mijn haar te knippen. Vrouwen met kort haar hebben een zodanige indruk op mij gemaakt, dat ik uiteindelijk overstag ging en zonder twijfel koos voor de big chop.
 

Hoe voelde je je nadat je je haar had geknipt? En is het de look die je sindsdien graag draagt?

Mijn eerste big chop heeft grote invloed op mij gehad. Ik ben daarna ruim zes jaar lang uitsluitend met kort haar door het leven gegaan. Op een of andere manier voelde ik me vrouwelijker, zelfverzekerder en sterker met kort haar. Men zegt kennelijk niet voor niets dat als je als vrouw je haar afknipt je wel heel sterk in je schoenen moet staan.

Wat ik vooral merkte is dat ik met kort haar een bepaalde uitstraling had, wat uiteraard invloed heeft gehad op hoe men mij zag. Natuurlijk had het ook invloed op hoe ik mezelf zag en hoe ik me voelde. Ik kreeg regelmatig complimenten over mijn gedurfde kapsel van bekenden, maar ook van onbekenden bijvoorbeeld op straat. Hierdoor werd ik mij meer en meer bewust dat schoonheid veel verder reikt dan haar. Ik besefte mij dat ik geen lange lokken hoef te hebben om mooi te zijn. Óók zonder haar ben ik mooi; mijn kapsel doet niets af aan wie ik ben als vrouw of als persoon.

 

Één van de gedurfde kapsels

 

Inmiddels is mijn haar in gezonde staat en weer aardig op lengte. In december 2016 besloot ik vanwege verschillende redenen mijn haar niet meer te knippen. Allereerst had ik al zo een lange tijd kort haar, dat ik simpelweg mijn initiële reden om de big chop te doen uit het oog ben verloren. Ik knipte mijn haar in de eerste plaats omdat ik weer een gezond bos wilde hebben én omdat ik weer terug wilde naar wie ik was in de meest natuurlijke vorm. Hoewel ik met mijn korte haar prima mezelf was, wilde ik toch graag de potentie van mijn haar herontdekken.

De beslissing om mijn haar weer te laten groeien is ook enigzins beïnvloed door toch weer de mannen uit mijn familie. Allereerst Christophe, mijn zoontje, vroeg mij destijds of waarom ik ‘haar als een jongen’ had. Wat natuurlijk een logische vraag is voor een kleine jongen van toen net vier jaar oud. Immers, in zijn belevingswereld hebben mannen kort, en vrouwen lang haar. Als tweede speelde de mening van mijn vader ook een rol in mijn keus; hij bleef bij zijn standpunt dat mijn haar lang op haar mooist was.

De laatste en misschien wel de meest doorslaggevende reden was iets waar mijn opa mij vlak voor zijn overlijden aan herinnerde. Mijn opa vond mij altijd mooi; óók met kort haar. Maar net als mijn vader vond hij mij het mooist met lang lokken. Op een middag lagen we samen op de bank, toen hij zei dat ik bijna niet meer op zijn kleine meisje van vroeger leek. Mijn van nature dikke wenkbrauwen werden zorgvuldig en met grote regelmaat geplukt. En natuurlijk mijn grote bos haar, waar hij zo dol op was, was niet meer. Na zijn overlijden in 2016 is dit gesprek mij altijd bijgebleven en was het uiteindelijk hetgeen dat mij over de streep heeft getrokken. Mijn wenkbrauwen én mijn haar groeien nu gestaag in natuurlijke vorm door.

Hiervoor heb ik mijn haar nooit in een afro gedragen. Dit is voor mij een totaal nieuwe fase en ik vind het geweldig. Ik voel me meer in contact met mijzelf. Dit komt grotendeels doordat het mijn natuurlijke haar is en óók omdat ik mijn haar nu met veel liefde en geduld verzorg. Ik heb besloten mijn haar niet meer te stijlen, omdat dit voor mezelf afbreuk doet aan wie ik ben als persoon. Ik accepteer mijn haar in de vorm waarop het uit mijn hoofd groeit. Sinds 2016 ga ik dus met een volle bos haar door het leven.

Het doet me goed om te zien dat meer en meer zwarte vrouwen ervoor kiezen om zichzelf te accepteren en dit uit te dragen naar de buitenwereld toe door hun natuurlijke haar te dragen. Ik kan met trots zeggen dat ik persoonlijk ook een aantal vrouwen in mijn omgeving heb geïnspireerd om hetzelfde te doen. Ik heb dit niet perse met woorden gedaan, maar door mezelf met trots te dragen krijg je vaak reacties van andere vrouwen die dat waarderen en daardoor met andere blik naar zichzelf zijn gaan kijken. Hoe cool is dat? Wij beseffen ons nu dat we ons niet hoeven aan te passen aan de westerse norm, want ook wij zijn mooi.

Natuurlijke haar en wenkbrauwen

 

Wat voor producten gebruik je voor het onderhouden van je haar? En waar let je zoal op tijdens de aanschaf van haarproducten?

Omdat mijn haar natuurlijk is streef ik er ook naar natuurlijke producten te gebruiken. Ik moet zeggen dat ik wel producten van Shea Moisture gebruik, wat niet 100% natuurlijk is. Maar verder gebruik ik wel natuurlijke producten. Mijn haar gedijt goed bij oliën. Ik laat dan ook regelmatig mijn favoriete producten uit Suriname komen. Ik zweer namelijk bij Tonka Olie van Marlon Rozenblad. Deze olie beschermt mijn haar, maar tegelijkertijd groeit het sneller.

Ik heb gehoord dat vele vrouwen die een bigchop hebben ondergaan, vaak aan een nieuwe fase in hun leven beginnen.
Was dit voor jou ook het geval?

Hoewel ik er destijds bewust voor gekozen heb om mijn haar af te knippen, weet ik niet echt meer of ik toen ook bewust een nieuwe weg in wilde slaan. Achteraf gezien kan ik wel zeggen dat ik inderdaad een nieuwe weg moest bewandelen. Dus op die manier stond mijn nieuwe kapsel zeker symbool voor ook een nieuw begin. Ik was er op dat moment pas echt klaar voor om te doen wat ik al vanaf mijn tienerjaren wilde doen.

En heb je dit gedaan vanuit culturele doeleinden of bewustwording?

Het knippen van me haar was niet vanwege culturele redenen. Maar de keuze om mijn haar weer te laten groeien en haar potentie te herontdekken wél. Ik wilde me niet langer conformeren aan de westerse norm van ‘hoe witter hoe mooier en hoe gladder het haar des te beter’. Deze norm is ons opgelegd vanuit het verleden; in de tijd van de slavernij werd het de tot slaaf gemaakten verboden om hun eigen Afrikaanse cultuur uit te dragen. Één van de manieren waarop men dit vóór de slavernij deed, was door middel van het haar. Natuurlijk werd dit verboden en moesten de vrouwen hun hoofden bedekken. Het mooie is dat men vasthield aan de eigen cultuur en op creatieve manier kleurrijke hoofddoeken gebruikte om zodoende toch boodschappen met elkaar te kunnen delen.

Tijdens de slavernij is ook het mechanisme van ‘colorisme’ ontstaan. De tot slaaf gemaakten die lichter van kleur waren, kregen bepaalde privileges en mochten bijvoorbeeld in het huis werken. Terwijl de donkere tot slaaf gemaakten het zware werk op het veld moesten verrichten. In deze tijd ontstond het beeld van hoe meer je op de witte man leek, hoe mooier je was. Dit mechanisme bestaat vandaag de dag nog steeds. Wij worden op dagelijkse basis geconfronteerd met het beeld dat een witte huid en glad haar de norm is. Representatie van ons zwarte mensen is minimaal, not nihil. En als gevolg daarvan hebben zwarte mensen zich overgegeven aan een soort overlevingsdrang door zich aan te passen aan de norm in de witte maatschappij. Wij hebben veelvuldig ons haar en onze huid met chemicaliën bewerkt.

Gelukkig is er nu een kentering waarneembaar en worden wij ons meer bewust van het feit dat wij prachtig zijn in onze natuurlijke vorm. Ons haar en onze huid zijn het bewijs van hoe mooi en divers wij zijn als zwarte mensen. Ik ben trots op het feit dat ik een zwarte vrouw ben. De reden dat ik mijn haar nu in een afro draag, is om uiting te geven aan mijn roots. Ik laat met trots zien waar ik vandaan kom. Voor mij is het dus echt een statement, waar ik me heerlijk bij voel.


Heb je nog een aantal tips voor mensen die er over nadenken om het te doen? Mensen die het hebben gedaan maar niet het gewenste resultaat krijgen qua gezond haar?

 Denk je erover na om je haar te knippen? Doe het! Voor mij was de big chop wel echt één van de meest bevrijdende dingen die ik ooit heb gedaan. Het kan voor vrouwen die wellicht door een moeilijke periode gaan, een nieuwe start zijn. Ik stimuleer dat! En bovendien, zolang je je haar met liefde en geduld verzorgt, zal het altijd groeien.

Een hele belangrijke tip is: ‘Luister naar jouw eigen haar’. Want wat voor de één werkt, hoeft niet voor jou te werken. Al die methodes waar je over leest op internet, hoeven ook niet perse gunstig te zijn voor jouw haar. Ik volg persoonlijk géén van de alom geprijsde methodes, omdat ik er niet bijzonder veel baat bij heb gehad. Door de maanden heen heb ik gewoon veel tijd besteed aan het ontdekken wat wel en wat niet werkt voor mijn haar. Zo heb ik mijn eigen routine gecreëerd! Niet twee mensen hebben hetzelfde haar, dus vind voor jezelf uit wat werkt. Succes, en vooral veel plezier!

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More
Gepost op

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle

Leefttijd: 28

Haartype: 3C/4A

Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta ik ook beter bekend als ‘Kruintjes’ en ik wil kijken of ik daar in de toekomst mijn business van kan maken. Het lijkt me namelijk leuk om mijn social media personage om te zetten in een brand.

Daniëlle, vertel eens over de eerste keer dat je overwoog om de BIG CHOP te doen?

Om bij het begin te beginnen: ik ben in Suriname geboren en op mijn derde verhuisd naar Curaçao. Er zat toentertijd een meisje bij mij op school die hetzelfde haartype als mij had, maar haar moeder ontkroeste het volgens mij altijd. Het was altijd lang en mooi. En ik was zo jaloers want ik had mijn haar altijd gewoon in de twee welbekende gevlochten staartjes. Op mijn elfde had mijn moeder mij naar een Dominicaanse kapster gebracht om mijn haar te föhnen. Mijn haar was toen lang, stijl en ik was er super blij mee!

Toen we naar Nederland verhuisden zei mijn moeder: “Luister Daniëlle, je gaat naar de middelbare school en je gaat vanaf nu zelf voor je haar moeten zorgen en dus ook zelf kammen.” Dit was het moment dat ik mijn haar op mijn twaalfde voor het

Gestraight haar
Haar gestraight in 2008

eerst heb gestraight. Ik was er zo blij mee. Net zoals Ashanti in de clip “Happy” stond ik in mijn kamer voor de spiegel mee te zingen omdat ik hetzelfde kapsel als haar had geknipt. Wist ik veel dat zij toen waarschijnlijk gewoon een pruik op had of extensions in had.

Ik zat in Rotterdam op de middelbare school en daar waren zoveel dames met krullen om mij heen. Alhoewel ik dat heel mooi vond, was ik er niet actief mee bezig. Toen ik begon te werken moest ik ook mijn eigen kappersbezoekjes gaan betalen. Als 17 jarige, is elke maand 35 euro best een pittig bedrag om uit te geven. Hierdoor stelde ik het bijwerken van mijn uitgroei wel twee of drie maanden uit. Dit heb ik toen nog best lang volgehouden. Af en toe hield ik het netjes glad, af en te had ik zin in krullen. De “oplossing” was om mijn haar gewoon vaak nat te maken zodat ik een soort van straight, krul lelijk iets op mijn hoofd had.

Pas na de herfstvakantie in 2009 zei ik tegen mijn kapster dat ik geen zin meer had om te straighten en toen liep ik alweer met een paar maanden uitgroei! Het was dus niet dat ik dacht “Ik wil natural gaan!” maar meer van, “Ik wil niet meer straighten”. Het was daarbij heel toevallig dat toen de hele “going natural movement” overwaaide vanuit Amerika. Het was in 2010 toen ik die transitional period echt zat was. “Just cut it all off!” In mei 2010 was ik officieel natural. Het eindresultaat was dat mijn haar iets langer was dan dat ik nu heb (zie foto:…). Dat was de eerste keer dat ik de Big Chop gedaan had, maar eigenlijk zag ik het toen niet eens als een Big Chop. Ik kon na de eerste Big Chop niet goed met mijn haar omgaan, ik gebruikte de verkeerde producten en heb ook (teveel) verschillende uitgeprobeerd. Destijds liep ik stage in Suriname en door het klimaat groeide mijn haar alsnog heel goed.

Eerste big chop in 2010

Fast forward naar 2012. Af en toe stijlde ik mijn haar met de stijltang, en ik had het ook nog geverfd! Met mijn honeybrown-blond kleurtje deed ik dat jaar een fotoshoot en toen zag ik pas hoe beschadigd mijn haar was. Het was nog wel een mooie afro maar bij de punten van mijn afro kon je gewoon doorheen kijken.

Honeyblonde afro

En waarom heb je nou uiteindelijk besloten om de BIG CHOP voor de tweede keer te ondergaan?

Na de tweede big chop

Hetgeen wat mij echt over de streep heeft getrokken om de tweede big chop te doen was omdat mijn haar niet groeide hoe ik wilde en mijn hoofdhuid problemen. Ik had soms zo’n extreme jeuk dat ik er wakker van lag. Ik had een tijdje in Barcelona gewoond die deze klachten alleen maar hadden verergerd. Uit pure frustratie begon ik te overwegen om mijn haar helemaal af te scheren om zo mijn hoofdhuid goed te kunnen verzorgen en gezond te krijgen. Toen ik weer in Nederland woonde, heeft het medicijn die de dokter had voorgeschreven goed geholpen en was mijn hoofdhuid weer gezond. Omdat ik de Big Chop echt overwoog had ik ondertussen veel voorbeeldkapsels verzameld en dacht ik stiekem eraan om het nog steeds te doen. Het bleef maar knagen en toen heb ik gewoon de knoop doorgehakt. Ik heb toen ook nog naar de mogelijkheid gekeken voor haardonatie, maar mijn haar was daar net niet lang genoeg voor helaas.

Wat was jouw eigen reactie nadat je de tweede Big Chop had gedaan? Wat waren de reacties van anderen?

19 augustus 2017: de kapster had no mercy. Midden op mijn hoofd maakte ze een staartje en knipte die af. Het was meteen no way back. En ja hoor, daar achteraan zette ze de tondeuse in mijn haar. And I was like: “Oh my god, oh my god, OMG!” Mijn hart zat echt in mijn keel en ik dacht ook nog “I can’t believe I’m actually doing this!” Mijn haar waar ik 7 jaar over heb gedaan om het zo lang te laten groeien, was binnen 3 minuten eraf. Toen ze eindelijk klaar was dacht ik, “IT’S AMAZING, I LOVE IT!” Ik voelde me zooo vrij! Mijn moeder was er voor mentale steun en ze vind dat ik vaak moet doen wat ik zelf wil. Gelukkig vond ze me het wel staan.

Ik had mijn vader en stiefmoeder niet gezegd dat ik mijn haar zou knippen. Mijn Big Chop had ik tijdens hun vakantie gedaan. Toen ze mij zonder haar zagen zat mijn stiefmoeder mij met open mond aan te kijken en het eerste wat mijn vader zei was: “Oh, nu lijk je op mij!”

Van buitenstaanders die mij al met mijn afro kende kreeg ik twee soorten reacties. De ene waren verbaasd en vonden het super tof dat ik het had gedaan. De anderen schrokken heel erg en hebben even tijd nodig gehad om te wennen. Uiteindelijk degene die zeiden dat het mij niet zou staan vonden het wel bij mijn gezicht passen. Daarnaast heb je altijd nog mensen die blijven vragen wanneer ik mijn haar weer ga laten groeien. Voor degenen die mij juist na de Big Chop hebben leren kennen vinden het juist apart dat ik ooit lang haar had.

Het enige waar ik me druk om maakte was de soort mannen die op mij af zouden stappen. “Would I still be ‘attractive’? Will I still look like a female?” Dat soort gedachten kreeg ik omdat ik ook zelf gewoon gewend was aan mijn haar. Je haar bepaalt uiteraard wel hoe mensen je zien. Af en toe als ik naar foto’s van afgelopen zomer kijk, lijkt het wel alsof ik een pruik op heb.

Vroeger kwamen de mannen naar me toe en gaven me complimentjes van: “Jouw haar is zo dope”. En dan denk ik: “But I’m not my hair”. Ik had natuurlijk een grote afro, maar mijn haar was niet zo zeer mijn identiteit. Het nummer ‘I am not my hair’ van India.Arie was hier echt wel passend op zulke momenten. Mijn haar past wel bij mijn identiteit maar het is niet geheel wie ik ben. Als ik op straat liep vergat ik dat ik een afro had en nu vergeet ik al vaak dat ik bijna geen haar heb. In the end ‘it’s just hair’ dat bijdraagt aan, maar niet het enige is, wat jou speciaal maakt.

Is dit kapsel wat je nu hebt ook die look die je vanaf toen gehouden hebt?

Ja, voorlopig hou ik het even kort. Het is lekker makkelijk en ik wil nog zoveel dingen proberen met kort haar, zoveel kapsels, zoveel lijntjes, zoveel dingetjes. Nu laat ik het even wat langer groeten met als doel om het te laten groeien en te laten verven. Ik wil het graag een gek kleurtje hebben als dusty pink.

Gebruik je nu natuurlijke haarproducten of let je daar niet echt op?

Toen ik last kreeg van mijn hoofdhuid rond 2015, ben ik gaan opletten op de producten die ik gebruikte. Door de jeuk die ik had stapte ik toen over van storebought products naar 100% natural. Ik volgde verschillende (internationale) hair gurus op YouTube en probeerde verschillende dingen uit. Onder andere gebruikte ik appelciderazijn in plaats van shampoo en maakte ik mijn eigen whipped sheabutter mix. Nu heb ik een aantal favoriete producten waarvan ik weet dat mijn haar goed op reageert.

Even iets anders, ik heb gehoord dat vele vrouwen die een big chop gedaan hebben vaak aan iets nieuws beginnen in hun leven. Is dit waar? En was dit bij jou ook zo?

Wat ik heb gehoord is dat je haar om de zeven jaar verandert. Mijn relatie is vorig jaar uitgegaan en ze zeggen “You always have a chance to get your ex-girlfriend back, but once she cuts her hair, its over! It’s a whole new her.” Voor mij voelt het niet persé zo dat ik aan iets nieuws ga beginnen eerder het toevallig samenkomen van verschillende gebeurtenissen in mijn leven.

Als laatste, heb je nog tips voor de mensen die dit lezen en zelf twijfelen om de Big Chop te doen?

Je moet het echt willen! Niet doen als je het doet omdat je je haar zat bent of als short term oplossing. Je bent meestal al wat langer met die gedachte bezig. Als je er niet helemaal klaar voor bent dan zal je sowieso spijt hebben.

If you’re thinking about it and it’s not the first time you thought of it, just do it. It’s just hair. Het groeit weer aan! It’s the best feeling ever. En wat betreft de mannen die op me af komen, er komen zoveel verschillende mannen op me af. Hele andere types maar ook juist dezelfde types. So hair has nothing to do with you as a person.

Uiteindelijk: het is so relieving! And sometimes you don’t need to worry about nailing a certain hairstyle… 😉

 

via GIPHY

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More
Gepost op

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Play
Slider

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd om lekker binnen te zitten en je kostelijk te vermaken. Dus wat dachten jullie van een DIY (Do It Yourself) met één van onze producten. Wat gaan we maken? Whipped Shea butter. Hiervoor gebruiken we de ongeraffineerde Shea butter die bij ons te bestellen is! Dus nu is de vraag, ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Als je het meteen wilt smeren hebben we hier nog een aantal voordelen van de Sheabutter op een rijtje:

* Het heeft een verzorgend effect op de huid, zorgt voor celvernieuwing waardoor het veroudering van de huid afremt

* In tegenstelling tot vaseline trekt dit wel in. Veel mensen gebruiken vaseline in de winter, het nadeel hiervan is dat het als een deken over de huid gaat liggen en het niet intrekt. Hierdoor raken de poriën verstopt. Sheabutter voelt qua smeren hetzelfde aan als sheabutter maar trekt wel in de huid.

* Het helpt tegen striae. De vitamine A en E die er in deze boter zitten gaan het niet alleen tegen maar helpen het ook voorkomen.

* Stimuleert het herstellend vermogen van de huid. Perfect voor op de lippen tijdens de koude dagen.

Whipped Sheabutter voor huid en haar

De whipped Shea butter kan gebruikt worden voor huid en haar. Meestal wordt de whipped variant gebruikt voor het haar omdat het veel makkelijker in het haar te smeren is door de vloeibare structuur. Uiteraard hebben alle ingredienten die in de whipped variant gaan ook uitstekende eigenschappen voor de huid. De whipped Shea butter die in het filmpje hieronder wordt gemaakt is wel bestemd voor haargroei.

Now lets whip with Adede

Trek je lekker warme sloffen aan, je badjas/oversized trui/ je lekkerzittende oude kloffie aan en volg de stappen van vlogger Adede om een heerlijke whipped Shea butter te maken waar jou haar en huid de wintermaanden wel mee doorkomt.

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More

 

Gepost op

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders doen. Dit jaar gaan we elkaar de aandacht geven die we als mensen verdienen. Dit jaar doen we het met chocola, massages en schoonheid! Lees hier hoe we dat gaan aanpakken.

Oke om meteen eerlijk met je te zijn, het gaat hier niet om echte chocola. We hebben het dit keer over alleen slechts de geur van chocola, maar alleen de geur zou in weze al voldoende moeten zijn als onderdeel van jouw ultieme valentijnsdag. En we gaan onze handen gebruiken! So lets dig in! 

Massagebars: She(a) Loves Cacao

We gaan onze handen gebruiken om je partner te masseren met een heerlijke She(a) loves Cacao massagebar, die wij speciaal voor Valentijnsdag ontwikkeld hebben. Deze massagebar bestaat uit slechts drie ingrediënten met als hoofdingrediënt pure Cacao boter. De overige twee ingrediënten zijn ongeraffineerde Sheabutter en 100% pure Arganolie.
De aromatische cacaoboter geeft een geur vrij dat doet denken aan pure chocola. Bij het ruiken van deze geur maakt dit in de hersenen van vrouwen hetzelfde stofje (fenethylamine) aan als wanneer zij chocola eten. Dit kan dus bijna niet meer fout gaan.

Nu alleen nog je handen gebruiken

Om het helemaal af te maken is er nog een goede massage nodig. Wij hebben de helft van het werk al voor je gedaan met de massagebars maar we laten je nog niet aan je lot over. We hebben een aantal sensuele massagetips op een rij gezet zodat jij een heerlijke massage kan geven aan je valentijnsdate. Hier zijn ze:

Begin met de voorbereiding
Maak de kamer extra warm maar niet te warm.
Leg een handdoek klaar waarop je partner kan gaan liggen (verwarm deze ook zo nodig).
Verlicht de ruimte met uitsluitend kaarslicht en zet een zwoel muziekje op (bij voorkeur haar lievelingsballets, als je geen inspiratie hebt voor een playlist, mix dan verschillende R&B ballets uit de jaren ’80 t/m ’00).

En dan de massage
1. Verwarm je handen. niets is minder aantrekkelijk dan kouden handen op je rug voelen. Wrijf de massagebar dus goed tussen je handen zodat niet alleen de massagebar smelt maar ook je handen warm worden.

2. Begin bij de onderrug en werk langzaam naar boven toe.

3. Voer niet teveel druk uit op de rug, hierbij is het van belang dat je met je partner communiceert om te vragen wat hij/zij lekker vindt.

4. Gebruik lange trage massagebewegingen om knopen te bewerken en de spieren te helpen ontspannen. Maak je een voorstelling van hoe de bewegingen in elkaar overlopen. Vermijd harde neerwaartse druk op botterige plekken en organen, zoals de wervelkolom, ribben, knieën, ellebogen, buik of nieren.

5. Werk altijd een lichaamsdeel helemaal af alvorens naar het volgende door te gaan.

6. Probeer niet te praten. Stilte hoort bij ontspanning en de sensuele sfeer die je probeert te creëren.

En dit alles is ook nog eens goed voor de huid

Door gebruik te maken van de She(a) loves Cacao massagebars kies je niet voor zomaar een massagebar. Je kiest hier voor een massagebar met slechts drie ingrediënten maar wel van wereldklasse. Alle ingrediënten verjongen de huid en geven de huid een boost. Cacaoboter zorgt ook nog eens voor het vervagen van littekens en terwijl Arganolie striae aanpakt omdat het de huid ook nog eens verstevigd. Sheabutter zorgt voor de extra vitamine D & E, extra hydratatie van de huid en beschermd de huid.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is She(a) Loves Cacao massagebars hier bestellen.

Fijne valentijnsdag!

Groetjes, team Andelia!

p.s. heb jij een favoriete massagesong of valentijnsdag playlist? Laat het ons weten zodat wij een ultimate massage playlist kunnen samenstellen!

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More
Gepost op

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Droog haar
Droog haar
Slider

Hallo lezer,

Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter de rug zijn blijven de meeste mensen zitten met een groot probleem en dat is niet “wat te doen met de kerstboom?” Nee dit grote probleem heet “Extreem droog haar!”
Hoe komt dit en wat kan je er tegen doen? Dat leest u in deze blog!

Het is inderdaad weer de tijd van het jaar, de tijd van extreem droog haar! Alles wat je in je haar stopt wordt opgezogen als een spons en je haar blijft kurkdroog. Je staat voor de spiegel doet olie in je haar en vlak voor je de deur uitgaat is deze olie op magische wijze verdwenen. En het enige wat je je afvraagt is: HOE DAN? HOW? Uhmm…nou dat wilde wij dus ook weten, dus we hebben contact opgenomen met haar en hoofdhuidspecialist Marlon Rozenblad die tevens producent is van de Tonka olie en Tonka moisturizer en ook nog eens meester is in het kappersvak.

Marlon legt uit dat er verschillende factoren meespelen in het krijgen van droog haar. Een van deze factoren is uiteraard het weer. Je haar is namelijk opgebouwd uit verschillende lagen waarvan de buitenste laag de cuticula/haarschacht noemen, of zoals Marlon het zegt: de schubbenlaag. Hij noemt dit de schubbenlaag omdat de buitenste laag bestaat uit doorzichtige keratine schubben die als dakpannen over elkaar heen liggen en daardoor de binnenlaag van het haar beschermt. Wanneer het haar extreem droog is, wilt dit aangeven dat de schubben laag open is gaan staan. Hierdoor wordt het haar statisch wat resulteert in…inderdaad een bad hair day! Het openstaan is dus de oorzaak dat het haar de olie opzuigt maar het verder droog blijft!

Oke, Marlon dit is nu helder! Maar hoe voorkom je dat?

Wat je nodigt hebt is een olie die de schubben weer sluit. Een van deze oliën is de Tonka olie. Deze olie is een eeuwenoud inheems recept uit het Amazonegebied van Suriname. En in plaats van een hele academische uitleg te geven over tonka olie, hebben we een paar eigenschappen van de olie voor jou op een rijtje gezet:

* Tonka olie sluit de schubbenlaag waardoor het haar minder droog en pluizend wordt
* Tonka olie wordt opgenomen in de haarkiem wanneer het op de hoofdhuid wordt aangebracht, waardoor het gedeelte van je haar onder de schubbenlaag (de cortex) ook gehydrateerd blijft.
* De olie ontstopt de poriën waar andere oliën de poriën juist verstoppen doordat ze te dik zijn voor de hoofdhuid. Deze poriën raken vaak verstopt door gebruik van verkeerde oliën/haarvetten en haargel. Ook kan stress een oorzaak zijn van verstopte poriën
* De olie zorgt voor celdeling. De celdeling brengt de bloedcirculatie in de hoofdhuid op gang waardoor het haargroei stimuleert.
* Door de olie te gebruiken vóór het douchen, vormt het een beschermlaag voor het haar en beschermt het tegen de chemicaliën in het water.

Naast het gebruiken van de olie heeft Marlon nog een paar tips:

* Zorg ervoor dat (vooral wanneer het regent) je een regenkapje draagt alvorens je een muts op doet
* Pas op met kraanwater, hier zitten veel chemicaliën in die het haar kunnen beschadigen. Het beste is om bij de laatste spoelbeurt van het haren wassen bronwater te gebruiken. De chemicaliën die in het water aanwezig zijn kunnen namelijk botsen met de Tonka olie.
* Voedt jezelf goed. Haar is een soortig afvalproduct van het lichaam. Wanneer de voeding goed is, is de afval ook goed. Voedt je daarom met veel eiwitten en vitamine C, vooral tijdens de wintermaanden. Haar is namelijk opgebouwd uit de harde keratine (90%), deze stof wordt aangemaakt door eiwitten.

Tot zover de tips van Marlon Rozenblad.

Bent u overtuigd? Bestel dan hier de Tonka olie. Liever het combinatiepakket van Tonka olie en moisturizer? Bestel die dan hier.

Last van andere hoofdhuid aandoeningen?

Heeft u last van andere hoofdhuid aandoeningen? En bieden de producten van verschillende dermatologen geen soelaas? Neemt u dan contact met ons op. Marlon Rozenblad is haar- en hoofdhuidspecialist en heeft een product ontwikkeld voor huidaandoeningen als psoriasis en alopecia.

Dit product kan voor nu nog alleen bij ons besteld worden op aanvraag. U kunt contact met ons opnemen via info@andelia.nl. Of via Facebook.com/andeliaproducts.

Bekijk in de video hieronder hoe Marlon het product gebruikt in combinatie met Tonka olie.

Lees ook de blog: Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

Wil jij je ervaringen delen met andere klanten van Andelia? Of wil je graag Tips & Trics van andere klanten? Join dan de Embrace Nature groep op Facebook.

 

 

Eerdere blogs:

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More
Gepost op

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Hammam & Herbs

Voor wie van ‘all natural’ houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko!
Afgelopen week was ik (Jaïr), in Marokko om cultuur op te snuiven en om te kijken wat voor overheerlijke producten we nog meer in het assortiment van Andelia kunnen opnemen.

In de smalle winkelstraatjes, zie je de verschillende kruidenierswinkeltjes naast elkaar hun heerlijke, geurende specerijen etaleren. Zodra je deze winkelstraatjes inloopt, komt de geur van wierook, gehaald uit hars, van een boom je tegemoet. Verschillende kleuren specerijen in torentjes gevormd, zijn een streling voor het oog. En uiteraard willen de verkopers (de ene nog opdringeriger dan de ander), dat je een kijkje komt nemen in hun toko.

Hammam experience: Scrub,Rub & Relax

Op mijn dag van pure ontspanning, en met een ietwat koude buitentemperatuur in Marrakech, heb ik een bezoekje gebracht aan een Hammam, om volledig tot rust te komen.

Bij binnenkomst begint mijn ‘Hammam-experience’ met kalmerende muziek, en een rustgevende, warme, maar niet al te aanwezige geur, waarvan ik de oorsprong nog steeds niet heb kunnen achterhalen.
De combinatie van de twee verschillende zintuigen die geprikkeld worden, dwingen je om nergens anders meer aan te denken, het enige wat je nog denkt is: Sit back and relax.
Na ingecheckt te hebben, en mijn ‘vakantie’joggingspak verruild te hebben voor een nog beter zittende badjas, was ik klaar om te ontdekken waarom iedereen vol lof spreekt over de Hammam. En…. ik kan nu uit ervaring spreken; dat er geen woord over gelogen is!

Door twee vriendelijk lachende dames werd ik begeleid naar de stoomcabine, met in het midden een soortige watervaldouche. Hieronder ging ik staan, voordat de behandeling begon. Na het douchen werd ik ingesmeerd met Black Soap (de Marokkaanse variant heeft zwarte olijven als hoofdingrediënt).
Dit lieten ze zo’n tien minuten in de huid intrekken, terwijl je letterlijk wordt klaargestoomd (want je ligt nog in de stoomcabine) voor de scrubsessie.
Vervolgens werd ik door de vriendelijk lachende dames (ik spreek geen Frans of Arabisch, en zij geen Engels, dus we hielden het bij vriendelijk lachen) verzocht om ze te volgen naar de scrubkamer.
Door de warmte in de kamer, vergeet je bijna dat je op steen/marmer ligt. Wel was ik bang dat elke keer dat ik me omdraaide van de tafel af zou glijden, en dan zou ik wel degelijk merken dat ik op steen terecht was gekomen. Tijdens het scrubben werd ik ingesmeerd met Ghassoul klei. Wat na zo’n tien minuten weer afgespoeld werd onder een douche met bliksem effect (of het was een defecte lamp, maar het zag er in ieder geval wel tof uit). Hierna ging de badjas weer aan, en werd ik naar een kamer begeleid waar een massagetafel klaar stond. Ook hier was wederom een rustgevende geur aanwezig, die op dezelfde manier met de zintuigen speelt als het drinken van Elderflower limonade; niet te aanwezig, maar net genoeg om op te vallen. De massage was uiteraard heerlijk. Ik zou het kunnen omschrijven, maar dat zou de massage afdoen.
Na de massage werd ik naar een ruimte gebracht, met een zwembad en ligbedden. Hier stond een kopje overheerlijke ne3ne3 (spreek je uit als Nana en is Marokkaanse muntthee) thee klaar, en zodoende kon het nagenieten beginnen…

Om onze lezers en klanten de ultieme ‘Hammamervaring’ aan te bieden, zullen wij van Andelia, een Hammampakket samenstellen die binnenkort in onze webshop te koop is. Wel kun je in onze website alvast de Arganolie en de Ghassoulklei aanschaffen.

 

Benieuwd wanneer ons Hammampakket in het assortiment komt? Volg ons dan op Facebook en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”
Blog

The BIG CHOP diaries Eyedontha: “Ik ben niet mijn haar, mijn haar is onderdeel van mij”

Vertel ons eens wie je bent, en wat je doet in het dagelijks leven? Mijn naam is Eye. Ik ben...
Read More
The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing
Blog

The BIG CHOP Diaries Ralitsa: Het was voor mij zowel een verlossing als een vernieuwing

Naam, leeftijd en wat doe je in het dagelijks leven? Ralitsa Vliese, 24 woont in Amsterdam, student journalistiek, werkt op...
Read More
The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij
Blog

The BIG CHOP diaries. Shi: Het is een soort van statement en ik voel me er heerlijk bij

Naam: Shi Leeftijd: 33 jaar Vertel eens iets over jezelf Shi, 33 jaar en sinds een paar maanden werkzaam voor...
Read More
The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off
Blog

The BIG CHOP Diaries met Daniëlle: I was just like, cut it all off

Naam: Daniëlle Leefttijd: 28 Haartype: 3C/4A Beroep: In het dagelijks leven ben ik social media manager. Op social media sta...
Read More
Geen onderdeel van een categorie

Sheabutter: Beschermt huid en haar tegen de kou! Ga je eerst whippen of gelijk smeren?

Aangezien de buiten temperatuur niet meer te harden is voor zowel onze huid en haar is het de hoogste tijd...
Read More
Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag
Blog

Chocola & massages, zo heb jij je ultieme valentijnsdag

We kennen de standaard valentijnsdag allemaal wel, restaurant, filmpje and thats it! Maar dit jaar gaan we het even anders...
Read More
Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?
Blog

Droog haar door het koude klimaat…wat kan je hier tegen doen?

Hallo lezer, Allereerst willen wij van Team Andelia jou het beste wensen voor in 2018! Nu alle drukke feestdagen achter...
Read More
Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!
Blog

Blog: De geheimen van Marokko…Hammam!

Voor wie van 'all natural' houdt, staat dit land gelijk aan het gevoel van thuiskomen: Marokko! Afgelopen week was ik...
Read More
Blog

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke 'foodie' is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat...
Read More
Blog

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan...
Read More
1 Reply
Blog

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid... We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”. Niets is uiteraard minder waar....
Read More

 

 

Gepost op

Fruit voor je huid: Avocado, de meest populaire vrucht op Insta

Elke ‘foodie’ is er weg van en eet het met alles, mensen op Facebook ontvrienden je als je zegt dat je het niet eet, en het is razend populair om er een foto mee te plaatsen op Instagram (4.849.129 foto’s om precies te zijn). Inderdaad, we hebben het in deze blog over de AVOCADO!!
De immens, populaire vrucht die een complete hype is op social media. En niet alleen op social media, want in Amsterdam is er zelfs een avocado bar geopend waar elk gerecht als basisingrediënt de avocado heeft.

Maar weet je ook dat deze avocado ontzettend goed is voor een in- en uitwendige behandeling van je huid EN haar? In deze blog lees je waarom ook jij fan moet worden van de wereldberoemde Avocado.

Feeling younger by eating avocado butter!

Nee geen margarine boter…maar gebruik een overrijpe avocado als botervervanger. De avocado is namelijk de enige vruchtsoort met gezonde vetten. Door je normale boter dus te vervangen voor een overrijpe avocado die je uitsmeert over je brood zorgt voor een strakke lijn. En niet alleen een strakke lijn, maar ook een strakke huid. De vrucht zit namelijk boordevol vitamine E, een vitamine die zichtbaar verschijnselen van huidveroudering kan verbeteren. Vitamine A die eveneens ook in de vrucht zit, zorgt voor het zuiveren van de huid en het kwijtraken van dode huidcellen. De vetzuren die in avocado zitten zijn essentieel voor het herstel van de huid. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de huid jong en strak blijft.

Een avokadootje voor huid & haar

Ook het rechtstreeks op de huid smeren van een goed geprakte avocado heeft voordelen. Het helpt de kenmerken van huidveroudering te vervagen, dankzij de herstellende eigenschappen van avocado olie. Deze vrucht is dus echt een kadootje voor de huid.

Vroeger zagen wij hoe mijn moeder met een avocado het haar van ons zus waste. Geen andere zeep of shampoo waar ze het mee aanlengde alleen een avocado, prakken, even laten staan (afgedekt met huishoudfolie) en het haren wassen kon beginnen. Dit deed ze door simpelweg de geprakte avocado in het haar te masseren.Avocado masker
Nu veel ouder en wijzer ben ik er achter gekomen dat avocado veel van de gezonde vetten bevat en daarom goed is voor droog haar en een droge huid. Ook blijkt dat de olie uit avocado de haarschacht beter penetreert dan amandel-, zonnebloem- of olijfolie.

En voor iedereen bij mij in de klas die het maar raar vond dat ik vertelde dat mijn moeder een avocado gebruikte voor het wassen van het haar…vertel me meer over je Garnier shampoo met avocado-extract omdat je meer volume in je haar wilt… 😉

Mocht je geen guacamole op je gezicht willen smeren maar ben je opzoek naar een boter met ongeveer dezelfde eigenschappen? Probeer dan onze ongeraffineerde Sheabutter. Deze boter heeft namelijk nagenoeg dezelfde eigenschappen en is ook geschikt voor huid en haar. Lees hier meer over de Sheabutter.

Keep it natural peeps!

-Team Andelia

 

Gepost op

Verdwijnt je haarlijn? Hoe krijg je een gezonde hoofdhuid? Marlon Rozenblad geeft antwoordt!

DE Allround kapper van Suriname: Marlon Rozenblad

In Suriname heeft iedereen weleens van hem gehoord. Sterker nog, zodra men aan Tonka olie denkt, denkt men aan hem. Marlon Rozenblad is, al zeggen wij het zelf, de bekendste kapper van Suriname die al meer dan 25 jaar in het kappersvak zit.

In dit interview geeft hij niet alleen een demonstratie van zijn producten, Hot oil treatment (vanaf volgende week verkrijgbaar in onze webshop) en Tonka olie, ook worden onderwerpen aangesneden als: het verdwijnen van de haarlijn bij vrouwen, waarom er geen gel gebruikt mag worden in kroeshaar en hij geeft tips & trics voor een gezonde hoofdhuid en gezond haar.

Bent u na het kijken geïnteresseerd geraakt in de producten en wilt u ze een keer uitproberen? U kunt de Tonka olie alvast bestellen via de webshop. Klik hier voor het bestellen van de Tonka olie.

 

Andelia & Marlon Rozenblad on tour!

In de maand oktober zullen wij van Andelia samen met Marlon gaan touren door het land. Als eerste zullen wij zaterdag 7 oktober 2017 aanwezig zijn bij het Zo! Trendy evenement in Amsterdam Zuid-Oost. Hier zal Marlon consulten vanuit zijn expertise en demonstraties geven van de producten.

Een samenwerking met Tailormaids & Marlon Rozenblad
in samenwerking met Tailormaids!

14 & 15 oktober zullen wij samen aanwezig zijn bij het Kip & Rijst festival in Nieuwegein. Hier zal de productlijn van Marlon Rozenblad in samenwerking met Andelia te koop zijn. Ook hier kunt u terecht voor demonstraties en kunt alle producten zelf testen.

Aanwezig met Marlon Rozenblad

Naast deze twee grote events zullen er nog kleinere events worden gehouden waar nu nog geen datum voor is vastgelegd. Houdt u daarom onze Facebookpagina in de gaten. Op de Facebookpagina zullen er ook verschillende winacties gehouden worden.

 

Gepost op

Fruit voor de huid

Fruit voor de huid…

We kennen allemaal het welbekende cliché: “Echte schoonheid zit van binnen”.
Niets is uiteraard minder waar. Uiterlijke schoonheid begint van binnen, en dan voornamelijk met wat je erin stopt qua voeding.

Omdat wij, van Andelia, verschillende natuurlijke huidverzorgingsproducten verkopen voor uitwendig gebruik, zullen we ook eens ingaan op de voedingsmiddelen die een positieve uitwerking hebben op je huid. Vandaag zullen we het hebben over druiven.

DRUIVEN

Fruit voor de huid rode druiven met pitjes

Een heerlijke zoete snack waar de meeste mensen geen genoeg van kunnen krijgen. Vooral de rode druif zit vol antioxidanten, wat gezond is voor het immuunsysteem. In de schil van de rode druif zit een stof genaamd: ‘resveratrol’.
Resveratrol gaat rimpels tegen, en verhalen gaan de ronde dat vrouwen vroeger het sap van de rode druif direct op hun huid smeerden, en het schijnt dat een aantal celebrities dit nog steeds doen.

Uit onderzoek is echter gebleken dat het eten van rode druiven een positieve werking heeft op de huid, omdat het de huid verjongd en verstevigd

Ga voor druiven met pitten

Ja, I know.. irritante pitjes die vervolgens op je kiezen blijven plakken en ook nog eens bitter zijn. Maar heb je enig idee hoe gezond deze pitten zijn? Nee? Oké! HERE WE GO!

Druivenpitten zijn rijk aan de elementen fenolen, tocoferol en de belangrijkste Oligomere Proanthocyaniden wat we voor  nu even OPC noemen. OPC-antioxidanten bevorderen de elasticiteit van de vaatwand en beperken de activiteit van kwaadaardige cellen. Vroegtijdige veroudering van de huid, organen, weefsels en cellen wordt hierdoor tegengegaan. Bovendien hebben ze de verbazingwekkende eigenschap de gezonde effecten van vitamine C, E en bètacaroteen te versterken en verlengen. In het kort gezegd, druivenpitten zullen er voor zorgen dat er minder rimpels ontstaan.

fruit voor de huid: rode druif met pit

Druiven pitten voor medicijngebruikers en rokers

Het zal misschien raar klinken, maar het is bewezen dat druivenpitten beschermen tegen de effecten van verschillende soorten pollutie, waaronder ook tegen vervuiling van tabak. Ze bieden bescherming tegen de gevolgen van passief roken en eveneens tegen blootstelling aan stress. OPC zouden ook beschermen tegen tabakgeïnduceerde en door chemotherapie veroorzaakte schade aan normale cellen, en het minimaliseren van lever- en nierschade na overdosering van paracetamol.

 

Hierbij even een opsomming van deze geweldige kleine bittere pitjes:

 • Een geweldige bron van antioxidanten.
 • Beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.
 • Helpen vroegtijdige veroudering van weefsel, organen en cellen te voorkomen.
 • Houden het lichaam jong.
 • Helpen ouderdomsvlekken en rimpels te voorkomen.
 • Verbeteren de bloedsomloop.
 • Beschermen het lichaam tegen vervuiling, tabak en andere stoffen die ziekte kunnen veroorzaken.
 • Zuiveren het bloed van de gevolgen van medicijnen en overmatige alcoholconsumptie.
 • Maken de ader- en slagaderwanden sterker (dankzij het flavanoïdegehalte).
 • Verbeteren de cardiovasculaire gezondheid. Daarom worden druivenpitten ook aanbevolen voor hartaanvalpatiënten.
 • Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen druivenpitten aandoeningen behandelen als artritis, gastritis, sinusitis en dermatitis.
 • Reinigen de darmen.
 • Zorgen ervoor dat de ogen, huid en hersenen in optimale conditie blijven.
 • Voorkomen degeneratieve ziektes.
 • Voorkomen de vorming van plaque in de slagaderen.
 • Gaan haaruitval tegen en bevorderen nieuwe haargroei.
 • Houden het bindweefsel jong en gezond.
 • Hebben anti-allergie, anti-maagzweer en anti-histamine eigenschappen.
 • Helpen kanker voorkomen.
 • Vertragen de ontwikkeling van staar en glaucoom.
 • Maken de longen sterker en voorkomen ademhalingsziektes.
 • Versterken de lichamelijke verdedigingsmechanismen en het immuunsysteem om vele verschillende ziektes te voorkomen.

Daarnaast groeien de meeste* pitloze druiven niet in de wilde natuur, en zoals de beroemde Dr. Sebi ooit zei: If God didn’t create it, don’t take it!

Ga daarom dus altijd voor druiven met pitten.

Het mooiste van dit verhaal is nog dat rode wijn ook van rode druiven worden gemaakt wat betekend…een excuus voor een extra glas heerlijke rode wijn!

Cheers!

* Het kan voorkomen dat  er een druivenstruik is die pitloze druiven voortbrengt maar, naar mijn mening is dat niet in de hoeveelheid dat in menig supermarkt terug te vinden is. 

Op de hoogte blijven van onze nieuwtjes, aanbiedingen en productlanceringen? Schrijf je dan in aan de hand van onderstaand contactformulier.